artikel

Blog: Wat te doen met een leeg paleis?

bouwbreed

Wat te doen met Paleis Soestdijk? Het kabinet weet het niet meer. Daarom kan iedereen binnenkort “serieuze en creatieve” voorstellen indienen voor een herbestemming van het complex. De bedenkers van de drie à vier beste voorstellen krijgen 100.000 euro voor verdere uitwerking. Dat is snel verdiend, dacht ik op een onbewaakt moment. Hier mijn plannen. Doe er uw voordeel mee.

Eerst de feiten. Het paleis werd rond 1650 gebouwd als buitenhuis voor een Amsterdamse burgemeester. Sindsdien werd het meerdere keren aangepast en uitgebreid. Tegenwoordig bestaat het cultuurhistorisch beschermde complex uit een paleis, 25 bijgebouwen en 165 hectaren groen. Sinds het overlijden van Prinses Juliana en Prins Bernhard in 2004 is het paleis onbewoond. Het is niet zo best onderhouden.

Waar moet een plan aan voldoen? Het is de bedoeling dat het paleis, het park en het bos bij elkaar blijven. Ook moeten het middendeel van het complex en de voorgevel behouden blijven en gerestaureerd worden. Het landgoed blijft toegankelijk voor het publiek. En dan is er nog dat punt waarop plannenmakers zich de afgelopen jaren steeds stukbeten: De ideeën moeten financieel haalbaar zijn.

Idee 1: Het Paleis van de Toekomst

Het is hoog tijd dat er een nieuw Huis van de Toekomst komt, betoogde collega Marc Doodeman eerder. Zo’n huis als Chriet Titulaer  en Intervam ooit bouwden.  “Een huis waarin we kunnen zien hoe we in de toekomst kunnen gaan wonen. Waar alle uitvinders hun bedenksels kunnen laten zien die de gewone man kan uitproberen.” Een paleis vol gadgets dus. Laten we het pand dan ook maar meteen nul-op-de-meter maken, om het goede voorbeeld te geven. En het park? Buitengadgets. Elektronische zelfrijdende auto’s, 3D-printers, Tiny Houses en verkeershologrammen, dat soort dingen.

 

Idee 2: Het Museumpaleis

Het complex werkt – lijkt mij – prima als museum. Klein probleem: We hebben al een museumpaleis. Ander probleem: Een herbestemming tot Nationaal Historisch Museum is al eens mislukt. Er gaan echter stemmen op om het museumplan uit de mottenballen te halen. Mocht dat toch niet lukken, dan kunnen wel altijd nog iets anders proberen. Een museum gewijd aan één of meerdere markante bewoner van het paleis bijvoorbeeld (Anna Paulowna of Prins Bernard?). Een beeldentuin met bescheiden tentoonstelling binnen, zoals Kasteel het Nijenhuis? Of iets over Nederlands-Indië, met onder meer de collectie van Museum Maluku? En zo zijn er vast nog heel wat thema’s te bedenken.

Idee 3: Het Bierpaleis

Speciaalbier is hip. De brouwerijen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Van alles is een brouwerij te maken, zo lijkt het. Zo is in Haarlem een kerk omgebouwd tot restaurant en brouwerij, vindt je in Amsterdam een brouwerij in een klooster en een badhuis en wordt in Veenhuizen bier gemaakt in een voormalig industriecomplex. Waarom niet in een paleis? Kunnen we meteen een ‘koningsbiertje’ maken. “Iemand een alcoholvrije ‘Brave Bernard’?” En als het voor de kleinere brouwerijen wat te duur is: Een ‘experience center’ van Koninklijke Grolsch?

 

Idee 4: Het Woonpaleis

Wie wil er niet in een paleis wonen? Laten we er appartementen in maken! Hoe moeilijk kan het zijn? Het is altijd een woongebouw geweest. Een verpleeghuis kan natuurlijk ook. Of een hospice? Een luxe hotel is ook een optie. Daar is al eens eerder mee geflirt. In 2013 meldde EuroCottage dat de voormalige koninklijke residentie tijdelijk een hotel zou worden. “Met de verhuur kunnen we enerzijds een gedeelte van het onderhoud van Paleis Soestdijk bekostigen, anderzijds krijgt een gedeelte van het paleis dat sinds 1971 in bezit is van de Nederlandse Staat weer een functie”, was de boodschap destijds. Er zouden 7 appartementen worden aangeboden. Het bleek een 1 aprilgrap. Jammer.

Idee 5: ???

Toegegeven, bovenstaande plannetjes zijn niet wereldschokkend. Niet gek, want ze zijn in een uurtje bedacht door iemand zonder bouw- en ontwikkelervaring. Dat kunt u vast beter. Wat lijkt u een mooi herbestemmingsplan? Laat het me weten. Het biedboek vindt u hier.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel