artikel

Blog: Lena en Laurens denken klein

bouwbreed

Blog: Lena en Laurens denken klein
Suzanne van de Kerk

Er waren eens twee bouwkunde-studenten die een architectenbureau oprichtten. Tot zover niets bijzonders. Lena (26) en Laurens (24) van der Wal dromen echter niet van beeldbepalende kantoren of hypermoderne villa’s. Zelfvoorzienende mini-woninkjes zijn meer hun ding. De komende maanden werken ze hard aan hun eerste echte ‘Tiny House’ op wielen; 2,5 meter breed en 6,5 meter lang. “Dat is toch groot genoeg?”

Minihuisjes zijn hip. Op het wereldwijde web én in Amerika. De woonlasten zijn laag, zeggen zij die er in wonen. Weinig rommel, kleine carbon footprint en geen schulden. Lena en Laurens zijn er al jaren door gefascineerd. Zou dat ook in Nederland kunnen?, vragen de broer en zus zich deze zomer af. Ze richten een blog op.

Snel blijkt dat zij lang niet de enigen zijn die met die vraag rondlopen. Zo bouwden Peer, Teun en Reinoud en Dimka zelf mini-huisjes op wielen en kun je bij The Hermit Houses ‘design huisjes met karakter’ bestellen. Toch ontbreekt er nog iets, volgens het duo: Een architectenbureau dat in samenspraak met de toekomstige bewoner op maat een huisje ontwerpt. Het liefst een beetje modern. Lena: “We zijn niet zo van rustiek.” Zo ontstaat het idee om een eigen – nu nog naamloos – bureau op te richten.

Een kleine twee maanden en een aantal mediaoptredens later is de eerste klant binnen. Marjolein, van de blog Marjolein In Het Klein, wil haar nieuwe woninkje graag door de Van der Walletjes laten ontwerpen. 30.000 euro mag het volledig zelfvoorzienende en uit duurzame materialen opgetrokken stulpje kosten. Dat moet lukken, denken de architecten. Lena: “Omdat het ons eerste is vragen we nog niet zo’n hoge bijdrage voor het ontwerp.”

Hoe bouw je zo’n huisje? Laurens: “Dat weten we zelf ook nog niet helemaal. Dat gaan we uitzoeken.” De zoektocht van het duo is te volgen op tinyhuis.nl. Lena: “Daar proberen we in kaart te brengen wat er al gebeurt op Tiny House-gebied in Nederland. Ook om ervan te leren.” 

Obstakels zijn er genoeg. Zo schrijft het Bouwbesluit minimale afmetingen voor, waardoor het bouwen van een mini huisje onmogelijk wordt. Laurens: “Dat is gelukkig te omzeilen door het op een onderstel met wielen te zetten.” Waar zet je zo’n huisje neer? Er permanent in wonen mag eigenlijk niet? “Marjolein heeft gelukkig al een plekje in Alkmaar gevonden waar ze haar huis neer mag zetten. Dus dat is geregeld.”

Ondertussen verzamelen Lena en Laurens zoveel mogelijk  Nederlandse Tiny House-liefhebbers om zich heen. Een verandering teweeg brengen gaat nu eenmaal net iets makkelijker als je met velen bent. Het uiteindelijke doel: Wonen in een klein huis moet mogelijk worden. Lena: “We zijn best een beetje rebels.” 

De kans dat wonen in een klein huisje mogelijk wordt is aanwezig. Zo wordt in Almere overwogen om een stuk grond in Almere Poort (pdf) aan te wijzen als Tiny House-zone. De kersverse architecten denken dat het wel gaat lukken. Laurens: “Er is een trend richting meer minimalisme en onthaasten. Kleiner wonen past daar perfect in.” Lena: “En we hebben al van verschillende particulieren gehoord dat ze een stuk grond hebben dat ze graag ter beschikking zouden stellen voor een Tiny House-woonwijk. Het leeft dus al echt.”

Lena en Laurens willen met hun architectenbureau uiteindelijk drie typen kleine huisjes aanbieden, van 8 tot ongeveer 50 vierkante meter;  ‘micro’, ‘tiny’ en ‘small’. Lena: “Het zou mooi zijn als we er straks ons brood mee kunnen verdienen.” Een groot en internationaal opererend bureau bestieren, daar hebben de Tiny House-ontwerpers echter geen zin in. “We houden niet zo van groot.”

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel