artikel

Blog: Is Imtech tweede OGEM?

bouwbreed

Blog: Is Imtech tweede OGEM?

De OGEM-affaire zal menigeen nog helder en klaar op het netvlies staan. De Overzeesche Gas en Electriciteits Maatschappij moest ander werk zoeken als gevolg van nationalisaties in de thuislanden Indonesië, Suriname en Curaçao. Dat deed het bedrijf in de handel en bouw door steeds meer overnames. TBI, Van Eesteren en Voormolen zijn nog overblijfselen van OGEM. Zijn er parallellen met Imtech?

Bij de overnames had het OGEM-bestuur veel aandacht voor technische en commerciële aspecten. De financiën bleven echter onderbelicht. Dat heeft OGEM geweten, alsmede de circa 20.000 werknemers die het concern in de hoogtijdagen telde.

Opvallend is echter dat Duitsland een belangrijke rol heeft gespeeld in de teloorgang van OGEM. Het bedrijf kocht een belang in Beton- und Monierbau (B&M) in Düsseldorf en betaalde daar naar verluidt de beurskoers van 170 D-mark voor. En dat terwijl financieel expert Bothof van OGEM zei dat zelfs in het meest optimistische scenario de aandelen niet meer dan 50 mark waard konden zijn. Dat grapje heeft OGEM zo’n 40 miljoen gulden gekost en luidde de teloorgang van het bedrijf in, ondanks het feit dat de gezonde delen doorgingen onder de Techniek Bouw en Industrie, inderdaad TBI dus.

Een kostbare, maar nog geen fatale fout was het Duitse avontuur. Het ging veel meer om onderlinge verhoudingen binnen het concern. Wat dat betreft is een interview met bestuurder en oud-minister Jaap Boersma in Vrij Nederland exemplarisch. Hij noemde zijn collega-bestuurder Joop Bartels een geldwolf en absolute nul. Dat kostte Boersma zijn baan en een boete van 250 gulden wegens smaad en belediging.

Ook bij Imtech speelt een Duits avontuur een grote rol. Te optimistische geluiden van onze oosterburen over de winstgevendheid, een aantal projecten die niet brachten wat gehoopt werd, het zijn de ingrediënten voor desintegratie.

Wat dat betreft lijkt het ook wel op de avonturen van HBG met Wayss & Freytag, het ooit door toenmalig topman Nic de Ronde Bresser “pareltje” genoemde lek, dat twaalf jaar lang rode cijfers schreef. Ook daar duurde het even voordat HBG, of liever gezegd: BAM, doorhad dat de top van W&F om moeders te plezieren veel optimitischer cijfers voorschotelde dan gerechtvaardigd was. Volgens toenmalig Heijmans-topman Joop Janssen had dat onder meer te maken met de Duitse mentaliteit. Hij vertelde mij ooit dat als hij in Duitsland met zijn onderhebbenden praatte, hij nooit een kritische noot te horen kreeg. In Nederland wel, waardoor hij ook wist wat er werkelijk aan de hand was. Zou die Duitse houding Imtech ook parten hebben gespeeld?

Zo zijn er dus wel wat parallellen te ontdekken tussen OGEM en Imtech. Het Duitse avontuur dat goudgeld heeft gekost, het groeien door acquisities zonder veel aandacht te schenken aan de noodzakelijke integratie van het overgenomen bedrijf. Alleen de onderlinge verhoudingen waren anders: bij OGEM een vechtcultuur tussen de bestuurders met de machtige hand van Karel Fibbe boven hen, bij Imtech voor zover nu bekend een prima sfeer.

Grote vraag is nu of de parallellen ook in de toekomst worden doorgetrokken. Bij OGEM is er sprake geweest van een enquête, gevolgd door rechtszaken over aansprakelijkheid nadat menig bestuurder wanbeleid was verweten. Zal dat bij het failliete Imtech ook gaan gebeuren? Karel Fibbe was er in ieder geval niet blij mee. Zijn pogingen om alle schuld neer te leggen bij zijn opvolger Berend Jan Udink hielpen niet. De enquêtecommissie vond zijn waarheid niet stroken met de werkelijkheid.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw
Follow me on Twitter @FerryHeijbrock 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels