artikel

Blog: Een kerk herbestemmen tot zendmast kan altijd nog (en andere reisaantekeningen)

bouwbreed Premium

Hallo, daar ben ik weer. De afgelopen drie weken trok ik met backpack en fototoestel door Europa. Mijn eigen bouwvak. U weet wel: Even het hoofd leeg maken, even geen bouw. Al is dat laatste wéér niet gelukt. Want overal kwam ik bouwdingen tegen. Een selectie van mijn reisaantekeningen.

 

Een betonnen buis is een prima publiekstrekker. . “It’s just a nice shape, you know.” Oké. 

 In Finland stoppen ze XPS tussen de ballast., “it’s used to prevent or decrease ground frost”. Weer wat geleerd.

Een leegstaande kerk kun je altijd nog herbestemmen tot zendmast.Stel, er staat een kerk leeg. Je kunt er natuurlijk appartementen in maken, of een brouwerij. In Litouwen doen ze het net even anders. De kerk is blijven staan. Leeg. Al is ‘ie niet helemaal in onbruik geraakt.

Een spoorlijn moet gewoon een tunnel hebben. Al is het maar een kleintje. De Inlandsbanan is een 1296 kilometer lange spoorweg, die door het binnenland van noord en midden Zweden loopt. De spoorlijn heeft één tunnel: De Nyborgstunneln van 43 meter lang. Een nutteloos bouwwerk. Het kleine bergje waar de spoorlijn doorheen loopt had ook prima opgeblazen kunnen worden. De spoorbouwers vonden echter – we schrijven begin twintigste eeuw – dat een spoorlijn gewoon een tunnel moet hebben. Al is het maar een kleintje.

Waarom zou je de draden in een verkeerslicht eigenlijk niet in het zicht laten? – Ja, waarom ook niet?

Je kunt een bouwhek natuurlijk ook gebruiken om de omstander uit te dagen. Bouwhekken zijn vaak – niet altijd! – vrij saai. Bij de renovatie van de Dom van Riga wordt het bouwhek gebruikt als een spelletje ‘Zoek het element’.

Zo kan het ook: Keep Calm And Buy An Apartment.

Heb je ook een bouwfoto-hobby? En is het resultaat behoorlijk de moeite waard? Grijp dan nu je kans, want wij plaatsen je foto’s deze zomer graag in Cobouw. De redactie van Cobouw kiest wekelijks de beste foto en publiceert deze in het hart van de zomerkrant; extra groot, XL. Meer informatie over het insturen van een mooie bouwfoto vindt u hier

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel