artikel

Blog: Bouwende beleggers

bouwbreed

Blog: Bouwende beleggers

Net nu iedereen het erover eens lijkt dat beleggers de huurwoningmarkt boven Jan moeten helpen, dreigen markt en politiek eendrachtig roet in het eten te gooien.

Een verdere hervorming van de woningmarkt lijkt voorlopig politiek onhaalbaar. Gevolg: de vrijesectorhuur legt het af tegen de gesubsidieerde sociale huur- en koopwoningenmarkt. Jammer, zullen politiek, corporaties, beleggers, bouwers en woningbehoevenden verzuchten. Een zucht geeft lucht, maar helaas, meer niet.

De historisch lage hypotheekrente biedt een kans om de aftrekmogelijkheden relatief pijnloos verder in te perken, waardoor tegelijk geld vrij komt om ook voor de vrije huursector betere financiële arrangementen te organiseren. Maar dit is onhaalbaar, want in de politiek overheerst de wens tot prijsherstel. Huiseigenaren boven water krijgen lijkt het belangrijkste streven.

Overleven tijdens de crisis

De revival van de commerciële huursector is tijdens de crisis een opsteker geweest voor bouwers die hun markt voor koopwoningen zagen inzakken. Institutionele partijen zoals Amvest, Syntrus Achmea en Bouwinvest, hebben hun nieuwbouwproductie in een paar jaar tijd gemiddeld verdrievoudigd, en hielpen aannemers hiermee overleven.

Geld ligt klaar voor een nog flink hogere productie, maar stijgende koopprijzen gooien roet in het eten. Juist in grote steden als Amsterdam, waar beleggers het meest kunnen bouwen, stijgen de prijzen het hardst. Op koopwoningen valt hierdoor zowel voor gemeenten als projectontwikkelaars goed te verdienen. Gevolg: beleggers leggen het af in de strijd om geschikte bouwlocaties.

Hogere prijzen zorgen er bovendien voor dat het in veel gevallen aantrekkelijk is om bestaande huurwoningen te verkopen aan particulieren. Afstoten kan financieel gunstiger zijn dan blijven verhuren.

Geschiedenis herhaalt zich

Bouwen en daarnaast opkopen, is het recept van woningbeleggers. Honderdduizenden corporatiewoningen kunnen volgens brancheorganisatie IVBN bij een mutatie zo overgaan naar de vrije sector. Maar wat er aan de voorkant bij komt, kan er zoals gezegd aan de achterkant snel weer afgaan. Bijvoorbeeld doordat verkopen aantrekkelijker blijkt dan blijven verhuren. In de periode 2000-2010 liep de voorraad beleggershuurwoningen door verkoop aan particulieren met honderdduizenden terug. De geschiedenis kan zich, als de omstandigheden ernaar zijn, zomaar gaan herhalen.

Tot slot goed nieuws, zeker voor de bouwsector: de ambities van beleggers voor nieuwbouw blijven aanzienlijk. Hoe de productie van beleggerswoningen een flinke slinger valt te geven, wordt uitgebreid beschreven in de speciale zomereditie van Cobouw die 6 augustus verschijnt.

Bart Mullink, verslaggever Economie  

Reageren op deze blog? Dat kan via b.mullink@cobouw.nl of op Twitter via @MullinkBart 

Reageer op dit artikel