artikel

Werknemer krijgt weer vertrouwen

bouwbreed Premium

Werknemer krijgt weer vertrouwen

De omstandigheden op de arbeidsmarkt lijken zich wat te verbeteren. Over de gehele linie namen de salarissen in de bouw vorig jaar met 1,5 procent toe. Dit jaar wordt een stijging van 1,6 procent verwacht.

Niettemin durft Van der Spek wel te spreken van een kentering. Zeker als het gaat om het vertrouwen in de arbeidsmarkt. “Het salarisonderzoek van 2015 maakt duidelijk dat de zorgen bij werknemers over de economische toestand in de bouw zijn verminderd. Vorig jaar gaf 84 procent van de respondenten nog aan zich zorgen te maken over de economie, inmiddels is dat 79 procent. Ook over mogelijke reorganisaties bestaan steeds minder zorgen. Men komt in een beter gemoed. Het vertrouwen dat de bouw de weg naar boven heeft gevonden, neemt toe.”

De nodige zorgen

Kan dat ook komen doordat de deelnemers aan het onderzoek behoren tot de categorie ‘overlevers van de crisis’? Van der Spek denkt niet dat het zo eenvoudig ligt. “Nee, want ook degene die hun baan behouden hebben, hebben gezien wat er met hun collega’s is gebeurd. Dat levert echt wel de nodige zorgen op. Je bent dan toch bang dat het jou ook kan overkomen.”

Dat de salarissen in vrijwel alle functiegroepen zijn toegenomen, zegt niet altijd alles. “De accountmanager in dit onderzoek is er 38 procent in salaris op vooruit gegaan. Maar dat betekent niet automatisch dat alle accountmanagers in de bouw er zoveel bij hebben gekregen”, benadrukt Van der Spek. Volgens hem is het dan ook beter om naar de gemiddelde salarisstijging in de hele sector te kijken.

“De toename ligt hoger dan vorig jaar. Bovendien is de stijging voor het eerste sinds jaren hoger uitgekomen dan de respondenten hadden verwacht. Gerekend was op 1,3 procent, terwijl ze feitelijk 1,5 procent meer hebben gekregen. Dat is positief.”

Van der Spek ziet nog wel meer positieve ontwikkelingen. Zo is het percentage werknemers dat op zoek is naar een andere baan afgenomen, van 35 naar 31 procent. “Misschien geen heel groot verschil, maar toch weer een signaal van toenemend vertrouwen in de arbeidsmarkt. Kennelijk acht men de nood minder hoog om het pand te verlaten. De zorgen nemen af en daarmee ook de mobiliteit.”

De bouw loopt op dat vlak overigens redelijk in de pas met andere sectoren, zoals de logistiek, de IT en het vastgoed. Ook daar is zo’n 30 procent van de professionals op zoek naar een andere werkgever.

Werknemers die naar een nieuwe werkomgeving uitkijken, laten zich bij de keuze voor een nieuwe werkgever vooral leiden door de sfeer en de collegialiteit in de onderneming, gevolgd door het salaris dat ze kunnen verdienen. Verder zijn uitdagende projecten, baanzekerheid en bedrijfsreputatie van belang bij de keuze voor een nieuwe werkgever.

Nu de bouw langzaam maar zeker uit het dal klimt, doemt een nieuw probleem op. Hoe kom je aan goed, gekwalificeerd personeel? “Als je als sector een minder imago hebt, bijvoorbeeld door de vele reorganisaties en faillissementen, is het voor de bedrijven in die sector bijzonder lastig om geschikte mensen te vinden. En dan toch met name voor de hogere functies”, waarschuwt Van der Spek.

Twee jaar geleden al uitten enkele grote bouwers hun zorgen daarover, weet de Berenschot-onderzoeker. Dat deden ze echter vooral intern. “Nee, van de daken hebben ze dat niet geschreeuwd. Dat is ook niet zo gek: om je te gaan beklagen als je ook nog mensen moet laten gaan, voelt niet goed.”

Populair

Net als vorig jaar is VolkerWessels de meest populaire werkgever onder bouwprofessionals. De onderneming is in trek vanwege zijn aansprekende projecten, visie, diversiteit, uitstraling, stabiliteit en decentrale organisatie. Strukton zakte van plaats 5 naar plaats 9 en was daarmee de grootste daler. Ballast Nedam, in 2012 nog de op een na populairste werkgever, sluit de top 10 af.

Deelnemers

Aan het salarisonderzoek 2015 hebben 749 werknemers deelgenomen, van wie 427 respondenten de enquête volledig invulden. Het merendeel van hen – ruim 90 procent – bestond uit mannen. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 42 jaar. Ruim 50 procent van de deelnemers genoot een hbo-opleiding, 17 procent is academisch geschoold. 70 procent volgde een opleiding in de richting van het technisch onderwijs.

Reageer op dit artikel