artikel

‘Wat is te bimmen, is ook te maken’

bouwbreed

‘Wat is te bimmen, is ook te maken’

De moderne woonconsument wil keuzevrijheid en eigenheid. TBI zegt dat te kunnen leveren en de robot helpt daarbij.

De moderne woonconsument wil keuzevrijheid en eigenheid, constateren de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep die binnen het wooninnovatieplatform TBI Woonlab samenwerken. Dat maatwerk leveren de bedrijven met onder meer de conceptwoningen ‘ BeterBasishuis’, ‘LekkerEigenhuis’ en ‘MooiGroothuis’. Conceptueel bouwen is niet nieuw, zegt directeur Jeroen Heijdra van TBI Woonlab. Corporaties bijvoorbeeld grijpen vaak terug op kant-en-klare materialen en standaardontwerpen. Daarmee brengen ze de verlieskosten op een woning drastisch terug. Voor bouwers is het ook verleidelijk om alleen van het technisch haalbare en efficiënte uit te gaan. “Een bewoner wil echter meer dan alleen uitsluitend functionaliteit”, zegt Heijdra. “Een woning moet vooral prettig zijn om in te wonen en voorzien zijn van eigentijds comfort en bij voorkeur energiezuinig.”

 

Voor het project ‘De Nieuwe Kaai’ in Bergen op Zoom bouwt ERA Contour volgens het LekkerEigenhuis-concept waarbij drie woonsmaken worden gecombineerd en vier vormtypen worden gebruikt.

Ontwerpvrijheid

TBI zegt dat te kunnen bieden via zijn wooninnovatieplatform TBI Woonlab. De klant ontwerpt via consumentenpanels mee met de bedenkers van de concepten die op hun beurt in overleg met bewoners de concepten verbeteren. Toeleveranciers en andersoortige experts kunnen eveneens meepraten. Al die bevindingen zijn op de traditionele manieren lastig te realiseren. “Nu de betonfabriek van Voorbij Prefab volledig wordt gerobotiseerd en geautomatiseerd, is de modulaire bouw en gestandaardiseerde manier van werken veel eenvoudiger geworden”, concludeert Heijdra. Robots halen hun werkinstructie rechtstreeks uit een BIM-bestand. Oftewel: “Als het te bimmen is, is het ook te maken.” De vrijheid van ontwerpen is daarmee nagenoeg oneindig. Het resultaat: nooit meer standaard woningen! Mede door robotisering denkt TBI Woonlab onder meer het woningconcept LekkerEigenhuis te verbeteren. Ze roepen architecten en ontwerpers op om nieuwe gevels te ontwerpen.

 

De robots maken de wapening en zetten die in de mal. Foto: TBI.

Heijdra vergelijkt LekkerEigenhuis met een doos lego: een bak ogenschijnlijk simpele elementen waarmee om het even wat is te maken. De collectie biedt nu tien woonsmaken: architectuurstijlen op basis van omgeving, stedenbouwkundige mogelijkheden en de wensen van de aanstaande bewoners. Het aantal verdiepingen levert in combinatie met verschillende dakvormen zeven vormtypes op. Elk type kan op uiteenlopende manieren worden ingedeeld. De beuk- en dieptemaat bepalen vooral de mogelijkheden, net als de positie van de trap en van de voordeur. Bij hoekwoningen en twee-onder-één-kappers kan de voordeur ook aan de zijkant van de woning komen. Bewoners kunnen verder onder meer uitbouwen, erkers en luifels kiezen. De vorm en de maten van een woning bepalen wat er kan.

De nieuwe wooncollectie voor 2016 van de concepten wordt momenteel voorbereid. BeterBasishuiskrijgt er onder andere een studentenhuisvariant en meer woonsmaken bij. De belangrijkste innovatie bij LekkerEigenhuis is de volledige ontwerpvrijheid van de gevels. Daarnaast krijgen beide concepten er nieuwe energievarianten bij.

Gecertificeerd

De aanpak lijkt z’n vruchten af te werpen: de stichting Excellent Conceptueel Bouwen heeft de woningconcepten ‘BeterBasishuis’ en ‘ LekkerEigenhuis ’ officieel gecertificeerd. Voor de klant garandeert het keurmerk dat de bouwer oplevert wat is toegezegd. Aanbieders kunnen zich op hun beurt met het predicaat onderscheiden van anderen en hun concept doorlopend verbeteren. De rapporteurs van de stichting noemen de beide concepten ‘goed doordacht’.

Onder de naam ‘De Nieuwe Kaai’ ontwikkelt en bouwt ERA Contour in drie fasen 81 eengezinswoningen en zestien appartementen in Bergen op Zoom. ERA Contour bouwt de woningen volgens het LekkerEigenhuis-concept waarbij drie woonsmaken worden gecombineerd en vier vormtypes worden gebruikt. Hierdoor ontstaat volgens ERA Contour een gevarieerd gevelbeeld met veel individuele keuzevrijheid voor de bewoners. Algemene opties voorzien voor dit concept in bijvoorbeeld een epc van 0 en een nul-op-de-meteruitvoering met alleen elektra of ook een gasaansluiting. De eengezinswoningen bieden tussen de 114 en 228 vierkante meter woonoppervlak en zijn beschikbaar vanaf 214.500 euro. De bouwtijd van een LekkerEigenhuis begint bij ongeveer drie maanden.

Reageer op dit artikel