artikel

Impuls voor verwerken slib tot biobased grondstoffen

bouwbreed

Impuls voor verwerken slib tot biobased grondstoffen

Het winnen van biobased grondstoffen uit slib en het opwekken van energie tijdens het zuiveren van afvalwater, krijgen in Oost-Nederland een forse impuls. Dat komt door intensivering van de samenwerking tussen Wageningen Universiteit, de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit.

De samenwerking komt tot stand binnen het innovatieprogramma Bic-On en is gericht op het ontwikkelen van nieuwe technieken voor de productie van biobased materialen. Bij de slibverwerking is een centrale rol weggelegd voor de waterschappen in de regio.

Naast het verwerken van slib tot grondstoffen zoals strufiet en zwavel staat onder meer ook de winning van bio-energie op het programma. Momenteel lopen in Oost-Nederland driehonderd biobased-projecten. Om te kunnen zorgen voor grote doorbraken op dit gebied, is het nodig volledig nieuwe technologieën te ontwikkelen. De inzet van de drie universiteiten is daarbij onontbeerlijk evenals samenwerking tussen wetenschappers en bedrijfsleven.

Inmiddels is met bedrijven die bij Bic-On betrokken zijn afgesproken dat deze in de jaren tot 2020 minimaal 200 miljoen euro zullen investeren in biobased-projecten. De provincies Gelderland en Overijssel zijn ook bereid te investeren. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om Oost-Nederland te laten uitgroeien tot een Europese topregio. 

Reageer op dit artikel