artikel

Gaat het om mensen?

bouwbreed

Gaat het om mensen?

Nu energiebesparings-vraagstukken voortvarend worden aangepakt en ook een volgende stap in de regelgeving wordt gezet, nu circulariteit het nieuwe buzz-woord wordt voor alle congressen en bijeenkomsten rondom duurzaamheid, nu ook rechters inzien dat klimaatverandering een bedreiging is waartegen actie van de overheid noodzakelijk is, kunnen wij ons bezig gaan houden met waar het echt om gaat: mensen.

Gaat het om mensen dan? De gemiddelde installateur of bouwer vraagt zich dat nauwelijks af. Het gaat om een project, of het nu stenen stapelen of buizen leggen is. Ook de adviseur, werkvoorbereider, leverancier, ja zelfs de architect is meestal bezig met techniek. En dat is nuttig en nodig, want alles wat we bedenken en maken moet natuurlijk functioneren, aan specificaties voldoen en mooi zijn. Maar het is niet waar het werkelijk om gaat. Het gebouw wordt energiezuinig, energieleverend zelfs; alle toegepaste materialen zijn recyclebaar en blijven onderdeel van een circulair systeem; het water wordt opgevangen, geïnfiltreerd, nuttig gebruikt; we ontzien de vleermuizen, gebruiken gierzwaluwpannen en maken een insectenhotel in de niet-versteende tuin. Prachtig allemaal, werkelijk! Kom je sterren maar ophalen, knip een groen lint door en monitor al je scores. En toch lopen we kans de essentie te missen.

Want is het een fijn gebouw geworden? Is het prettig om in te verblijven? Is het aangenaam qua temperatuur, akoestiek en (dag)licht? Draagt het bij aan je gezondheid door het prima binnenklimaat en de uitdaging om de trap te nemen? Voelt iedereen zich er welkom en veilig en kan iedereen overal komen? Is het gebouw ook veilig bij calamiteiten? Is het makkelijk aanpasbaar aan de steeds veranderende wensen van de gebruikers? Is het binnen mooi, rustgevend, stimulerend? Wat een vragen! Maar het is wel waar het in de basis om gaat: is wat we bouwen goed voor de mensen die er wonen, werken of verblijven. Dat is wat we misschien wel het beste ‘sociale duurzaamheid’ kunnen noemen.

Harm Valk

Nieman Groep

Reageer op de column  via mail of www.Twitter.com/cobouwNLColumn

Reageer op dit artikel