artikel

Een prijs voor het mooiste detail

bouwbreed

Een prijs voor het mooiste detail

Een waanzinnige dak-gevelaansluiting. Een prachtig verlopen BIM-traject. Of een brugconstructie om je vingers bij af te likken. Wie dit jaar een fantastisch gedetailleerd project heeft opgeleverd, kan het indienen voor de ARC15 Detail Award.

De ARC Detail is een nieuwe prijs van tijdschrift de Architect. De indiener dient dan ook een ontwerper te zijn – maar iedereen kan zijn ontwerpers natuurlijk herinneren aan zijn lievelingsaansluitingen. Het project moet zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2015 en in Nederland of Vlaanderen staan.

Juryvoorzitter is Ronald Schleurholts, een ‘meesterdetailleur’ van architectenbureau Cepezed in Delft. Hij hoopt dat de prijs de aandacht voor het detail wat zal doen toenemen. “Het detail is onderschat in Nederland”, aldus de partner bij Cepezed. “Heel veel architecten richten zich erg op concepten en de hoofdstructuur van een gebouw, terwijl aannemers zich focussen op inkopen en planning. Maar het detail is wat je uiteindelijk ziet in een gebouw. Binnen zijn het de latjes en aftimmerwerkjes die de kwaliteit bepalen. Het vooraf doordenken van het uitvoeren en de bouwmethodiek van een gebouw kan leiden tot enorme kwaliteits- en procesverbeteringen. Dit is zinvol voor zowel de architect als de bouwer. Bovenal echter, is dit de kwaliteit die de gebruiker en bezoeker uiteindelijk beleven en waar zij jarenlang tegenaan zullen lopen.”

Als voorbeeld van een vernieuwende constructie in hout, noemt Schleurholts Shigeru Bans golfgebouw op het Koreaanse eiland Jeju. “Een fantastische houten boom als dakconstructie, maar ook plafond en verlichtingsarmatuur met dag- en kunstlicht. En bovenal een spectaculaire definiëring van de ruimte.” 

Schleurholts: “Details kunnen op heel veel verschillende manieren indruk maken. Het gaat om het vakmanschap waarmee een gebouw in elkaar wordt gezet. We zoeken het slimste detail, dat iets toevoegt dat er nog niet was. Dus een fantastische ambachtelijke kapconstructie met hout kan winnen, als er een vernieuwend element in zit.”

Het detail gaat bijna per definitie over het verknopen van bouwcomponenten en veelal ook verschillende bouwdisciplines. “Het is dan ook interessant wanneer in het detail ook deze interdisciplinaire aanpak herkenbaar is. Als je samen het detail verder hebt gebracht, dan strekt dat wel tot aanbeveling. Ketensamenwerking is tenslotte belangrijker dan ooit.”

  

Toyo Ito ontwierp de betonnen Tama Art Library in Tokyo; een symbiose tussen constructie, ruimtelijkheid en architectuur en in Schleurholts’ ogen een meesterwerk van droog detailleren. “Het gebouw bestaat uit dragende betonnen schijven met uitgesneden boogstructuren en een spectaculaire ruimtelijkheid. Deze betonnen constructie is eigenlijk de architectuur. Heel consequent is dan de glazen gevel op een fenomenale manier in het beton gepakt, superzuiver en strak uitgewerkt. Ook de inrichting en de verlichting door middel van uplighters versterken de neergezette structuur. Dit gebouw is een totaalconcept dat je kan destilleren in twee details, zo helder is het. Alles werkt waanzinnig samen.” 

Reageer op dit artikel