artikel

Economisme

bouwbreed Premium

Economisme

Het economisme regeert in Nederland. Elke beslissing wordt teruggebracht tot een platte financiële rekensom. Of het nu om zorg, welzijn of onderwijs draait, er wordt alleen gekeken wat iets kost in geld. Net als bij een beslissing over milieu, duurzaamheid of natuur.

Dat zegt Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks. Zulk denken moet doorbroken worden. Want het gaat niet om geld. Het gaat om waarde. Windmolens maken geen geld, maar leveren een bijdrage aan een schoner milieu. Rechtvaardigheid, duurzaamheid en compassie kun je niet in geld vertalen. Maar betekenen wel iets in onze samenleving.

Ik herken hier veel in. Helaas is dit ook tekenend voor ons vakgebied. Bij de keuze tussen varianten wordt door de opdrachtgever naar kosten gekeken, en niet naar wat die variant werkelijk toevoegt voor gebruiker of omgeving. Een recht viaduct als een plank over een sloot kost minder dan een fraai vormgegeven overspanning. En dus ligt ons land vol met ‘planken’. Een aannemer selecteert zijn onderaannemers op de meest uitgeknepen prijs en niet op hun inbreng in zijn proces. Bij de inkoop van de constructeur telt de laagste aanbieding en niet de kwaliteit.

Ik heb in deze columns juist hiervoor vaak uw aandacht gevraagd. De inkoopprijs van een constructeur is helemaal niet interessant. Het gaat om zijn inbreng in een goed lopend proces, zijn creativiteit in het vinden van slimme oplossingen, zijn inspanning om zorgvuldige en mooie details te maken. Dat zijn de zaken waar het om zou moeten draaien. En beste ‘inkoper’, hoe vreemd het ook klinkt, uiteindelijk verdient u daar veel meer geld mee dan met die inkoop op de laagste prijs.

Dit was mijn laatste column in Cobouw. Vanaf september zal de nieuwe voorzitter van VNconstructeurs, Paul Rijpstra,het stokje van mij overnemen. Ik dank u voor uw belangstelling en hoop dat wij samen de komende jaren onze bouw nóg veiliger, beter en leuker kunnen maken.”

Johan Galjaard, VNconstructeurs

Reageer op de column  via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL 

Reageer op dit artikel