artikel

Column: Links rijden – wat wordt de koers?

bouwbreed

Column: Links rijden – wat wordt de koers?

Deze column komt uit Engeland. We zijn er een weekje op vakantie. Een minder ontspannend onderdeel van ons verblijf is links rijden. Mijn hoofd moet voortdurend het systeem, dat ik inmiddels ruim twintig jaar toepas, omdenken in een nieuwe werkelijkheid. Dat valt niet mee.

Ik betrap me erop dat ik langzamer ben dan in Nederland. Niet op rechte stukken, maar wel bij kruisingen en rotondes. En dan helpt het als er andere auto’s in de buurt zijn om de juiste koers te bepalen.

Transformeren van gebouwen en gebieden voelt als links rijden. Voor de eigenaar van een gebouw, die gewend was verhuur- of verkoopdeals te doen en nu met een andere marktvraag geconfronteerd wordt. Voor de architect, die moet werken met de creaties van een ander. Voor de ontwikkelaar en de bouwer, die niet met een leeg terrein beginnen, maar met een bestaand gebouw in zijn omgeving. Voor de omgeving, die moet wennen aan nieuwe dynamiek van ander gebruik. Voor de ambtenaar en de wethouder die een andere rol moeten spelen dan bij de ontwikkeling van uitleglocaties.

Vallen en opstaan

En voor de gebruiker? Als die gewoon een goed product krijgt hoor je hem niet klagen. In termen van autorijden: als hij of zij maar comfortabel en veilig van A naar B komt. Wat zijn jouw ervaringen met links rijden? Steeds meer partijen doen het. Deze Cobouw staat er vol mee. Ze kiezen bewust voor bestaande bouw. Met vallen en opstaan. Soms betrap je je erop dat je toch op de verkeerde weghelft begonnen bent. Of je merkt dat het langzamer gaat en meer energie kost dan wat je gewend was.

Voor anderen voelt het al bijna of het niet anders geweest is. Links rijden is voor hen vanzelfsprekend geworden. Zij zijn de routiniers op wie je je kunt richten. Hoe meer er zijn, hoe gemakkelijker het gaat.

Gerben van Dijk, De Bouwcampus en voorzitter H-team

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @Gerben_vanDijk

Cobouw verschijnt de komende vijf weken in zomertenue. De krant komt een keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat Transformatie. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Gerben van Dijk.

Reageer op dit artikel