artikel

Column: Herbestemming vraagt realisme

bouwbreed

Column: Herbestemming vraagt realisme

Samen met enkele studenten van de Haagse Hogeschool heb ik met de Bouwbus onlangs de Nieuwe Admiraliteit in Rotterdam bezocht. De Nieuwe Admiraliteit is het voormalige hoofdkantoor van Deloitte & Touche en Center Parcs, dat nu verbouwd wordt naar 600 appartementen voor young professionals.

De gemeente Rotterdam wil hiermee jonge mensen aan zich binden. Dit project is wat mij betreft een voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Het is een mooi pand, dat geheel aangepast wordt naar een nieuwe doelgroep én waarvan ook de locatie ideaal is.

Transformatie

De komende jaren zal de bouwopgave ook voor een groot deel bestaan uit transformatie en herbestemming van bestaand leegstaand vastgoed. Hier zitten kansen in, ook voor het vraagstuk van verduurzaming. Op dit moment staat bijna 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,6 miljoen vierkante meter winkelruimte leeg. Daar komt door de wijziging in de zorg en daarmee de sluiting van verouderde verzorgingshuizen in de komende jaren nog eens 8 miljoen vierkante meter bij.

We zullen met deze leegstaande gebouwen aan de slag moeten om te voorkomen dat wijken verpauperen met alle negatieve maatschappelijke gevolgen van dien. Het besef om wat met die leegstaande gebouwen te doen wordt breed gedragen. En er zijn prachtige voorbeelden van geslaagde transformaties, zoals die in Rotterdam.

Realisme

We moeten echter wel realistisch blijven. Ik hoor regelmatig dat met de transformatie van leegstaande gebouwen wel kan worden voorzien in de woningbehoefte voor de komende jaren. Dat beeld is niet juist. Het EIB heeft becijferd dat met transformatie van leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen maximaal 50.000 nieuwe woningen zijn te realiseren. Terwijl de behoefte tot 2040 ruim 1 miljoen woningen is. Want niet elk pand leent zich voor transformatie. De structuur van een pand moet het wel mogelijk maken, of de ligging ervan. Want, zou je zelf willen wonen in een omgebouwd pand midden op een industrieterrein?

Het feit dat het kan, wil nog niet zeggen dat het moet of dat de markt erop zit te wachten. Maatwerk, per project bekijken wat kan en ook realistisch zijn over wat niet wenselijk is, is bij herbestemming enorm belangrijk. De bouwsector kan en wil graag bijdragen met innovatieve oplossingen. Ook het Rijk zou een steentje bij kunnen dragen om processen te versnellen. Bijvoorbeeld door op transformatie van leegstaande gebouwen het lage btw-tarief van toepassing te verklaren.


Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @MaximeVerhagen

Cobouw verschijnt de komende vijf weken in zomertenue. De krant komt een keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat Transformatie. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Maxime Verhagen.

Reageer op dit artikel