artikel

Column: Een goed begin is niet goed genoeg

bouwbreed

Column: Een goed begin is niet goed genoeg

Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft. Dat zingt de Jeugd van Tegenwoordig. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Zeker wanneer het gaat om investeren in uw werknemers.

U hebt een vers gediplomeerde medewerker aangenomen of via social return een nieuwe kracht in dienst. Goed bezig. Maar wat nu? De nieuwe werknemer gaat aan het werk en zal productief zijn. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze medewerker tot zijn pensioen kan blijven werken?

Na het goede begin, gaat u samen aan de slag voor de tweede helft. Dat wil zeggen: zorgen voor scholing, om de medewerker en daarmee uw bedrijf toekomstbestendig te maken. En niet alleen met verplichte bijscholing: samen met de nieuwe medewerker kijkt u waar hij zich kan en wil ontwikkelen. En dan maakt het niet uit of iemand laag- of hooggeschoold is. Ieder mens kan met de juiste begeleiding en motivatie leren.

Dat ontwikkelen hoeft u als manager of directeur van een bedrijf niet alleen te doen. De branche biedt de mogelijkheid tot een breed scala van post-initiële opleidingen. Maar ook initiatieven zoals het Taalakkoord, waarbij laaggeletterden aan de slag gaan, zorgen voor een medewerker die beter kan functioneren in zijn beroep.

En als u toch bezig bent: bouw ook aan een opleidingsplan voor uw zittende personeel. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 blijkt dat 25,1 procent van de medewerkers in de bouw aangeeft kennis en vaardigheden te missen. Het zijn de werknemers die dit aangeven die vaker ziek zijn en veel vaker burn out-klachten hebben (becijferde CBS) . Investeer in de mens die je medewerker is.

Gemakkelijk gezegd? Dan ben ik benieuwd naar voorbeelden waar investeren in personeel NIET iets heeft opgeleverd.

Gera de Vries, themamanager Arbeidsmarkt bij SBRCURnet

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL

Cobouw verschijnt de komende vijf weken in zomertenue. De krant komt een keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat Arbeid en Scholing. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Gera de Vries.

Reageer op dit artikel