artikel

Blog: Verend hout

bouwbreed Premium

Soms, als een creatieve geest zich op een techniek stort, ontstaat een klein wonder. Dat gevoel had ik vijf jaar geleden bij Verend Hout: een krukje met een zitting die zo is ingezaagd en –gefreesd, dat hij meebuigt als je erop gaat zitten. Slimsalabim! Maar wat is ervan geworden?

Een zitting als een feestslinger. Dat bedacht Carolien Laro. De bewerkingen van het hout zijn zo oud als de industrialisering, dus iederéén had de vering kunnen bedenken. Maar niemand bedacht hem. Tot Laro zich vastbeet in een blok essen en niet meer losliet tot het boog.

De experimenten in verschillende stadia 

Ze zaagde en freesde, keek en probeerde, tot ze een zitting had die veert, terwijl hij zeer massief oogt. Ik vind dat héél erg knap. Originaliteit wekt altijd bewondering, maar iets nieuws uitvinden dat zó dicht bij het oude ligt, en intussen werkelijk een dimensie toevoegt, dat is Knap+. Knap 2.0. Paperclipknap.

Ze werd genomineerd voor allerlei prijzen, stond in de bladen, en won de Wood Challenge Student Award. Ik was vol verwachting. Was dit het begin van een serie geniale nieuwe technieken? Of zou ze de wereld hand over hand vullen met verende krukjes en banken, bedden, en, wie weet, waarom geen brug? 

Op haar site groeide het aanbod verende producten. Een andere kruk, een bijzettafel. Een bank die veel weg heeft van een driezits-kruk. Maar niets groots, niets wezenlijk extra’s of anders. 

 

Laatst heb ik haar gevraagd hoe het ermee stond. Ze vertelde dat zich een tijdje heeft gericht op andere toepassingen, maar dat het bij ideeën was gebleven. Deels doordat ze een baan vond, maar ook deels doordat de techniek toch wel heel bewerkelijk was. “Het gaat om de totale kwaliteit, zowel technisch als esthetisch. Het krukje kan daarom niet eenvoudig in de massa worden geproduceerd. Je moet knoestvrij hout hebben en dat moet je in verschillende stappen verlijmen, rekening houdend met de tekening. De vervolgbewerkingen kunnen op de cnc-frees, maar het is toch arbeidsintensief.”

 

 

Aan iets groots, als een brug, heeft ze nooit gedacht. Maar ze staat er wel voor open. Een bed, een brug, een verend dak, waarom geen golvend eiland? Wie toepassingen ziet voor Laro’s fantastische veertechniek kan zich melden via info@carolienlaro.nl

Wilt u reageren op deze blog? Dat kan per mail via m.henket@cobouw.nl of op Twitter via @MaartjeHenket  

Reageer op dit artikel