artikel

Blog: Geen prijsgevecht bij Zuidas

bouwbreed

Blog: Geen prijsgevecht bij Zuidas

De verongelijkte geluiden vanuit de markt over de scheefgegroeide risicoverdeling vinden gehoor. Bij de Zuidas trekt het Rijk al bij voorbaat een aantal risico’s naar zich toe, met name op het gebied van vergunningen en de ondergrond.

Mede ingegeven door het feit dat slechts twee combinaties zich meldden voor de megaklus om de A10 te ondertunnelen op een vierkante postzegel. Nieuw is ook het werken met een bodemprijs. De berekening van het absoluut minimum bedrag dat nodig is om de klus te klaren, ingegeven om selke vorm van prijsduiken te ontmoedigen.

 

Broodnodig

Het was broodnodig om in te grijpen en de markt tegemoet te komen in de noodkreten. De problemen bij verschillende grote projecten hebben diverse bouwers op de rand van de afgrond gebracht. Ze hebben stuk voor stuk zelf ingestemd met een lage prijs in combinatie met hoge risico’s, maar wel met de rug tegen de muur. Feitelijk moet de markt tegen zichzelf in bescherming worden genomen om de ratrace in tijden van grote werkhonger enigszins te beteugelen. Door een knip te zetten in de prijsspiraal naar beneden, worden bij voorbaat een prijzenslag voorkomen. Als het echt werkt, belooft de minister vaker met bodemprijzen te gaan werken.

 

 

Cocreatie

Wie streeft naar samenwerking en cocreatie zit niet te wachten op vechtgedrag, wij/zij-cultuur en geneuzel over elke contractsbepaling. Topman Dronkers: “Om efficiënt te bouwen heb je kennis, een proces en procedures nodig. Momenteel gaat veel te veel energie zitten in de procedures, maar de innovatie zit in de eerste twee en die komt veel te weinig van de grond.”

Bij de Zuidas is voor het eerst sprake van een duidelijke tegemoetkoming, maar de urgentie is hoog, want komend jaar staan nog minimaal twintig grote projecten op stapel, zoals de Blankenburgtunnel, de sluis Terneuzen, de verbreding van de A9 bij Amstelveen, station Driebergen-Zeist en de spoorverdubbeling bij Leeuwarden.

 

Jaren slepen

Uiteindelijk zijn alle contractpartners erbij gebaat dat risico’s thuishoren bij de partij die ze effectief kan beïnvloeden, is nu wel doorgedrongen bij alle partijen. Tegelijk zijn nog veel grote projecten met een scheef risicoprofiel nog lang niet afgerond en is het einde van het vechtgedrag nog lang niet in zicht. Er kleven altijd zowel voor- als nadelen aan een lange doorlooptijd, waardoor de gevolgen van het vechtgedrag nog jaren zullen slepen.

 

 

Ingrid Koenen, journalist Cobouw
Reageren op deze blog? Dat kan via een mail naar i.koenen@cobouw.nl of via Twitter op @ingridkoenen

Reageer op dit artikel