artikel

Blog: Bouwplaatssouvenirs

bouwbreed Premium

Blog: Bouwplaatssouvenirs

Wie heeft niet in een verloren hoekje allerlei snuisterijen uit verre landen liggen? Ik kan die verleiding nooit weerstaan en ook niet op beurzen: daar verzamel ik in no-time allerlei gadgets. Meest recent in juni op de Provada: sleutelhangers, een 3D-printmodel van Heijmans One, een paar pennen en rolletjes pepermunt – die ik eigenlijk ook echt niet nodig heb.

Toch ben ik wel trots op mijn verzameling bouwsouvenirs. Als Cobouw-journalist kom ik nog wel eens op een bouwplaats en daar kan ik vaak de verleiding niet weerstaan een rondslingerende schroef, steen of bout mee te bietsen. Deze staan als kleine trofeeën op een hoekje van mijn bureau te pronken, net als echte souvenirs.

 

Zo koester ik een stuk betonijzer van de Botlekbrug, in mijn bezit sinds het hoogste punt vorige zomer. De roestige ijzeren staaf staat symbool voor het gedoe rond het project A15 Maasvlakte Vaanplein, waarbij het ontwerp voor de brug moest worden omgegooid. Ook bewonder ik een stuk beton van het oude VROM-gebouw, waar 99,9 procent van het sloopmateriaal wordt gerecycled en een oud ministerie compleet wordt gestript en weer opgebouwd.

Grond en schroeven

Recenter is het stuk mijnsteen uit berg Hendrik. Een raar, zwart, brokkelig goedje uit het binnenste van de aarde dat is afgedankt omdat het niet goed brandt, zoals de koolsteenlagen eronder wel deden. Nu doet het materiaal weer dienst bij de herinrichting van het naastgelegen Terca-terrein in het Limburgse heuvellandschap.
Vorige maand raapte ik nog een rondslingerende schroef van de grond van het Internationaal Strafhof. In de Scheveningse duinen is een imposant gebouw neergezet en namen ruim 400 mensen de laatste loodjes van de afbouwfase voor hun rekening. Ook bijzonder is dat NEC3 ervoor zorgde dat het bouwproces soepel verliep.

 

Als ik heel eerlijk ben, kan ik natuurlijk weinig met die brokstukken, behalve even terugdenken aan die memorabele rondtocht, klauteractie of quote. Achter elke prul zit een spraakmakend project, een geleerde les en/of een verhaal waar de sector trots op kan zijn.

Die verhalen hebben allemaal in Cobouw gestaan, maar het kan geen kwaad als de sector nog wat breder aan de weg timmert en zich ook meer naar buiten profileert. Fijne vakantie! 

Ingrid Koenen, journalist Cobouw
Reacties zijn welkom via i.koenen@cobouw.nl of @ingridkoenen

Reageer op dit artikel