artikel

Blog: Aanbesteden blijft echt wel lastig

bouwbreed

Blog: Aanbesteden blijft echt wel lastig

Dat aanbesteden soms lastig is voor opdrachtgevers, is een waarheid als een koe. Wat ik echter niet begrijp is dat zij zich kennelijk niet verdiepen in de algemeen gehanteerde terminologie. Ik zal het uitleggen.

 

Jaren geleden reed ik regelmatig van Wassenaar naar de Haagse Vogelwijk. Op Haags grondgebied kwam ik dan 21 verkeerslichten tegen waarbij ik als ik mazzel had, voor 20 lichten moest stoppen, als ik pech had voor alle 21.

Het was in de tijd dat luchtverontreiniging geen issue was, de benzine nog goedkoop en we het zonder Aanbestedingswet moesten stellen. Dus niet getreurd, het was wel goed zo afgezien van de ergernis van het telkens weer moeten stoppen voor het volgende rode obstakel.

Nu is luchtverontreiniging wel een issue. Niet voor niets heeft het Europees Parlement, althans een Commissie daaruit, een aanscherping van de normen voor zes belangrijke stoffen gesproken waaronder de beroemde of beruchte fijn stof. En we hebben de Aanbestedingswet inclusief een Commissie van Aanbestedingsexperts die de professionalisering van de aanbestedende diensten verder op weg moet helpen.

Nu reed ik toevallig laatst weer eens dwars door Den Haag. Er zaten toch wel de nodige jaren tussen mijn vorige ervaring en nu. Maar wat de verkeerslichten betreft was er niets veranderd. Nog steeds springt elk licht vlak voordat je de stopstreep hebt bereikt op rood waardoor de rem weer gebruikt moet worden.

Het bracht mij op het lumineuze idee dat de gemeente de uitvraag verkeerd heeft gesteld. Het in de volksmond veel meer gebruikte stoplicht is natuurlijk in de aanbestedingsdocumenten terecht gekomen. Dom natuurlijk want nu is het continu stoppen en optrekken in Den Haag waar de luchtkwaliteit toch al slecht is.

In Amsterdam gaat dat beter. Daar kun je door een groene golf doorrijden. Maar dan moet je wel tegen de 70 gaan in de bebouwde kom, dus opletten voor het gelukkig weinige blauw op straat.

Maar één troost  voor de Haagse aanbesteders. Het Nederlandse volk als geheel is net zo dom. Dat dacht de macht gegund te hebben aan stoplicht Rutte die ons beloofde geen cent meer aan de Grieken te geven. Blijken we een knipperlicht gekregen te hebben.

Reageer op dit artikel