artikel

BIM-bestand stuurt robot in betonfabriek aan

bouwbreed

BIM-bestand stuurt robot in betonfabriek aan

Robots kunnen rechtstreeks uit een BIM-bestand gevels en wanden maken. TBI past daarvoor zijn betonfabriek Voorbij Prefab in Amsterdam aan. TBI Woonlab roept architecten op gevels te ontwerpen die door de robots kunnen worden geproduceerd.

In de fabriek van Voorbij Prefab wordt handwerk vervangen door automatisering en robotisering. In de prefab betonindustrie is robotisering niet heel nieuw, zegt directeur Jeroen Heijdra van TBI Woonlab, het innovatielab van de TBI-ondernemingen ERA Contour, Koopmans Bouwgroep en Hazenberg Bouw. De directe aansturing van de robots met een BIM-bestand is dat volgens hem wel. ”Het zou zomaar een wereldprimeur kunnen zijn.” TBI Woonlab werkt daarvoor samen met AutoDesk. Deze opzet is wat Heijdra betreft geschikt voor nieuwbouw. Later moet blijken of er ook bouwdelen voor de renovatie mee kunnen worden gemaakt.

Woonsmaken

In de gemoderniseerde fabriek worden gevels en wanden gemaakt voor Lekker­Eigenhuis, een concept waarmee volgens Heijdra “in feite alles kan” voor het beleggershuur- en middeldure koopsegment. TBI Woonlab zegt met dit concept nu de keuze uit tien ‘woonsmaken’ te bieden waarmee zo’n 10.000 varianten te maken zijn. De BIM-bestuurde robots maken die keuze volgens Heijdra “feitelijk onbeperkt”, omdat ze alles kunnen uitvoeren wat het BIM-bestand aanreikt.

Heijdra denkt dat de BIM-besturing de voorbereidingstijd “enorm” gaat verkorten. De robots kunnen aan de hand van een BIM-bestand elke ‘wanduitslag’ maken. Ze stellen de bijbehorende bekisting samen, vlechten de wapening en zetten die in de mal. In het werkstuk komen ook de installatietechnische voorzieningen. In een volgende stap storten de robots de bekisting vol. Eenmaal uitgehard ontkisten de robots het bouwdeel, maken de mal schoon en bergen die weer op. “Op die manier rolt er elke zes minuten een wand van de band”, zegt Heijdra.

Met de oproep om eigen indelingen/gevelontwerpen in te dienen, wil Heijdra architecten opnieuw enthousiast maken voor conceptuele bouw. “Architecten, ontwerpers en interieurinrichters keken altijd een beetje neer op woonconcepten zoals LekkerEigenhuis.” Niet in de laatste plaats omdat de vergaande standaardisering in materialen, technieken en processen volgens hem ook de ontwerpvrijheid beperkt en dus de creativiteit. Met automatisering en robotisering is volgens hem “iedere gevelindeling in principe mogelijk”. En naar zijn mening ook niet onbelangrijk: “De modulaire bouw en gestandaardiseerde manier van werken maakt dat een volledig naar wens ontworpen LekkerEigenhuis in snelheid en in prijs nog steeds voordeliger is dan een traditioneel ontworpen huis-op-maat.” TBI Woonlab heeft volgens Heijdra verdeeld over het land ruim negenhonderd woningen in voorbereiding die volgens het nieuwe concept kunnen worden gebouwd.

Beukmaat

Architecten en ontwerpers die het concept mede vorm willen geven moeten een voor-, achter- en kopgevel bedenken. De ontwerpen zijn voor een woning met twee lagen en een kap, en voor een drielaagse woning met een plat dak. De beukmaat en de diepte zijn vrij te kiezen. TBI Woonlab verwacht ontwerpen in de context van een omgeving en toekomstige bewoners. De winnende ontwerpen worden opgenomen in de nieuwe wooncollectie van LekkerEigenhuis. Heijdra: “Corporaties, beleggers en ontwikkelaars kunnen de gevels bestellen en krijgen dus daadwerkelijk een plek in te realiseren projecten.” Inzendingen moeten voor 1 september als pdf zijn verstuurd

Lees verder: ‘Wat is te bimmen, is ook te maken’

Reageer op dit artikel