artikel

‘Aluminium geschikt voor passiefbouw’

bouwbreed

‘Aluminium geschikt voor passiefbouw’

Aluminium bouwdelen lijden nog steeds onder de slechte naam die het materiaal in de jaren zestig en zeventig kreeg, constateert Schüco. Onterecht, vindt de Duitse fabrikant, die met zijn producten zegt te kunnen voldoen aan de normen voor passiefbouw.

Schüco zegt oude problemen op te lossen. Kozijnen uit aluminium waren in de jaren zestig en zeventig perfecte koudebruggen. In het profiel was ook vaak een gootje meegenomen om condens op te vangen en af te voeren. In de winter sloeg de kou door het profiel, terwijl dat in de zomer onaangenaam heet werd. Al die problemen zijn ruimschoots opgelost, meldt een woordvoerder van het bedrijf. De profielen voor bijvoorbeeld het nieuwe ‘deurplatform’ ADS SimplySmart voldoen aan de normen voor passiefbouw. Het Duitse Passivhausinstitut gaf een certificaat af voor de variant ADS 90.SI. Het profiel bestaat uit vijf kamers en heeft een bouwdiepte van 65, 70, 75, 90 en 112 millimeter. De afwerking valt over de profielen, zodat het resultaat de kenmerken van een opdekdeur heeft. Vulling en profiel hebben een gelijke U-waarde vanaf 0,74.

Slot

Anders dan bij de gangbare deuren met een aluminium buitenprofiel, isolator en binnenprofiel heeft de plek van het slot in het vijfkamerprofiel niet meer de slechtste isolatiewaarde. In de topproducten uit de nieuwe reeks ADS 112IC ontbreekt zelfs de doorgaande slotcilinder. Die is ouderwets, meent Schüco’s woordvoerder, net als de deurkruk. Een mechatronische aandrijving bedient de deur door middel van een Blue Tooth-signaal van een telefoon, aan de hand van een vingerafdruk of door het intoetsen van een code.

Vergelijkbare systemen die bewegingsmechanieken combineren met elektrische aandrijving en elektronische bediening verwerkt Schüco ook in ramen met TipTronic. Ook die kunnen zonder kruk toe. De fabrikant blijft de bediening evenwel monteren als conventionele raamgreep, omdat onderzoek leert dat sommige gebruikers een (draai)raam alleen met een kruk willen. De kruk is loos, er zit alleen een knop op die een motor in gang zet en het raam automatisch opent.

Het nieuwe profiel biedt meer sterkte. Schüco zegt zo te kunnen inspelen op de trend dat architecten steeds hogere deuren willen. Het nieuwe profiel van 90 millimeter dik is twee keer sterker dan het voorgaande. De 75 millimeter dikke versie is driemaal sterker dan het oude. Het profiel biedt ook meer ruimte voor bekabeling.

Reageer op dit artikel