artikel

Slapjanus

bouwbreed

Slapjanus

“Wat ik er als beroepscriticaster van vond als het ROC in Leiden alsnog failliet was gegaan?” Ik gaf antwoord met een wedervraag: “Wat zouden die negenduizend studenten, hun ouders en zevenhonderd betrokken docenten ervan gevonden hebben als de meest besproken mbo-school van Nederland op de fles was gegaan?” Wat een prachtige monumenten hebben ze daar, mijn complimenten voor de initiatiefnemers, de ontwerpers en de bouwers.

Zou er ook een Rembrandt op de kamer van de directievoorzitter hangen? Eigenlijk zouden alle onderwijsvoorzieningen er zo uit moeten zien. Het deed me met wrange pijn terugdenken aan de tijd dat ik zelf nog metselles gaf in een noodbarak onder asbest golfplaten, met enkel glas en een stinkende oliekachel in het centraal. In die twaalf jaar dat ik het daar heb volgehouden werd niet alleen de accommodatie een vervallen gedoetje, maar ook het beroepsonderwijs zelf. Ik krijg nog rillingen over mijn rug als ik aan de koude winters terugdenk. Beter het belastinggeld besteden aan mooie scholen dan aan Haagse ambtenarenrustplaatsen en lamlendige uitkeringstrekkers die het verrekken om te werken.

Wat dat betreft heb ik genoten van Hansje Labbekak die vond dat uit de publieksruifvretende hoogopgeleiden best wel gewoon asperges kunnen steken. Als bonus krijgen ze het zonnetje erbij en mag van hem ook nog de radio aan. Zo’n verstandige ‘handen uit de mouwen’-mening mag beloond worden met een flesje wijn: chapeau! Jammer, en daarom neem ik die fles wijn weer terug, dat hij dan onder hypocriete druk zijn uitspraak weer betreurt: wat een slapjanus.

Nee, dan heb ik meer waardering voor de bouwpartners die gezamenlijk een moderne cao zijn overeengekomen. Ik heb me in het verleden nogal eens negatief uitgelaten over hun gebrek aan langetermijnbeleid, maar als je het voor mekaar krijgt om zeventien jaar uit te trekken om ‘ouwelullendagen’ af te bouwen heb je wel visie.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels