artikel

‘Schone’ lucht

bouwbreed Premium

‘Schone’ lucht

Binnenluchtkwaliteit is een belangrijke graadmeter voor een gezond binnenklimaat. In de Healthy Homes-barometer las ik dat bewoners een goede ventilatie het op een na belangrijkste criterium vinden als het gaat om hun gezondheid. We zijn immers veel binnen en inhaleren gedurende onze dagelijkse 20.000 ademtochten vooral binnenlucht.

Maar wat is nu eigenlijk de definitie van schone lucht, en hoe schoon is die werkelijk? In de praktijk wordt ventilatie gestuurd op CO2-concentratie. De lucht die via de ventilatieopeningen wordt aangevoerd verdrijft de aanwezige CO2, maar is door de aanwezigheid van fijnstof en vluchtige organische stoffen allerminst schoon te noemen. Uiteraard zijn deze in de buitenlucht ook aanwezig, maar wij mensen zitten nou eenmaal het grootste deel van de tijd binnen en bouwen onze binnenverblijven het liefst zo gezond en behaaglijk mogelijk.

In mijn werkveld ligt het aandachtspunt op fijnstof, en daarin is het een koud kunstje om die component uit de aanvoerlucht te verwijderen. Dit levert een aanzienlijke reiniging van de ‘schone’ toevoerlucht op en daarmee een veel gezonder binnenklimaat. Met name in stedelijke gebieden en in de nabijheid van industrie en snelwegen maakt dit een substantieel verschil.

Ter illustratie, hoewel je in een parkeergarage (gelukkig) doorgaans kort verblijft, hebben wij in een parkeergarage in Cuijk fijnstofconcentraties gemeten die meer dan drie keer de toegestane buitenluchtconcentratie overschrijden. In het bovengelegen winkelcentrum, waar men meestal wel langer vertoeft, lag die waarde ongeveer tweemaal te hoog. Dat geeft te denken. Er werd keurig volgens de norm geventileerd op CO2, maar schoon en fris is de binnenlucht allerminst. Aanpakken bij de bron was daar de oplossing en de concentraties lagen na filtering ongeveer op de helft van de norm (circa 75 procent reductie). Dat kan dus ook worden gerealiseerd in woningen en bijvoorbeeld scholen. De technieken zijn beschikbaar en het energieverbruik is nihil. Met dergelijke oplossingen wordt schone binnenlucht pas echt schoon.

Roel Gijsbers, ENS Europe Bouwtechnoloog & productontwikkelaar 

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel