artikel

Opgekweekt zeewier isoleert woningen als minerale wol

bouwbreed Premium

Opgekweekt zeewier isoleert woningen als minerale wol

Zeewier zorgt voor de thermische isolatie van woningen en gebouwen en zou ze ook nog van energie kunnen voorzien. Stichting Noordzeeboerderij hoopt zo het nuttige gebruik van zeewier te kunnen bevorderen.

Renovaties van gebouwen in onder meer Groningen leerden dat zeewier al zeker honderd jaar als isolatiemateriaal wordt gebruikt. In gedroogde vorm komt de isolatiewaarde ervan overeen met die van minerale wol. In de zeewiersoorten die Stichting Noordzeeboerderij kweekt zitten suikers die in een reactor elektriciteit genereren. ECN doet daar momenteel onderzoek naar. Uit zeewier kan in beginsel ook biokunststof worden gemaakt.

Stichting Noordzeeboerderij heeft dezer dagen het eerste gekweekte zeewier geoogst. De testboerderij ligt 10 kilometer uit de kust van Texel. De ‘akkers’ zijn drijvende constructies, zegt Koen van Swam die het woord voert voor de stichting. Die bestaan uit onder meer touwen waarin het zeewier wordt opgekweekt. De testboerderij en eventueel volgende boerderijen halen de zeebodem niet overhoop. Het zeewier groeit tot ruim 1,5 meter onder de zeespiegel. Vooralsnog is de oogst klein en vooral gericht op de voedselindustrie.

Het laat volgens Van Swam onverlet dat ook andere bedrijfstakken profijt kunnen hebben van de ‘nieuwe, groene maritieme keten’ die de stichting voor ogen staat. Te denken valt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling en bouw van speciale schepen die het zeewier mechanisch oogsten.

De testboerderij kwam afgelopen november in bedrijf. Het onderzoek moet uitwijzen of de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Het zeeleven vaart er in elk geval wel bij. Zeewier zuivert het water en biedt een schuilplaats aan vissen. In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de kust van Noord- en Zuid-Holland zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid waarin zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en energieproductie, eventueel binnen windmolenparken, samengaan.

Reageer op dit artikel