artikel

Nieuwe wijn voor oude zakken!

bouwbreed Premium

Nieuwe wijn voor oude zakken!

We moeten langer thuis wonen. Geen verzorgingshuis, nee gewoon thuis. Gelukkig willen veel ouderen dat ook wel. Aging in space noemen ze het. Lekker bekkende frisse jonge oneliner.

Verhoogd toilet, traplift, douchestoeltje… Geregeld dus? Niet helemaal. Die vervelende oudjes willen niet in huis blijven, nee, ze moeten ook zo nodig naar buiten. Eenzaamheid verdrijven, zeggen ze. In Rotterdam zijn er de meeste, hoor ik. Nou, dat kan kloppen. Als ik door winkelcentrum Keizerswaard loop, zie ik ze samenscholen voor de Hema. Met of zonder scootmobiel een goedkoop ontbijtje scoren en mensen kijken. Veel vruchteloze pogingen zijn ondernomen om hangouderen te weren. Overheid, je wilt toch dat ze participeren? Alsjeblieft!

En dat terwijl we de openbare ruimte zo proberen in te richten dat ouderen de straat niet op kunnen gaan. Kosten noch moeite worden gespaard. Moderne pleinen leggen we aan in vijftig tinten grijs (waar ken ik dat van?), zodat de mensen die minder goed zien er moeite mee hebben. Trappen met hoge, korte treden en een dikke leuning waar je moeilijk houvast aan hebt. En maak niet de fout om, net als in Spanje, de stoplichten te voorzien van een tijdindicatie zodat ze weten hoe lang ze nog hebben voordat ze verder kunnen. Niet doen! En natuurlijk zorgen dat ze de oplaadpunten van je auto niet voor hun scootmobiel misbruiken.

O ja, kreeg laatst een tip van iemand. Zorg voor extra afschot in je bestrating. Vooral in de winter schijnt dat ouderenproof te zijn. Net als bankjes van koud steen met geringe zithoogte. Als ze er op gaan zitten, komen ze er in ieder geval niet meer af. Dat zal ze leren te participeren. Achter de geraniums horen ze, eenzaam met hun glaasje Pleegzuster bloedwijn.

Heb jij nog tips of wil je nog meer tips van mij? Schroom niet om mij te benaderen.

Fred Bransen, programmamanager ruimtelijke kwaliteit en consultant bij adviesbureau Tauw

Reageer op dit artikel