artikel

Muiterij van capaciteitsaanbieders

bouwbreed

Muiterij van capaciteitsaanbieders

“Wij denken wel drie keer na voordat we inschrijven”, zegt de bestuursvoorzitter van de grootste Nederlandse bouwonderneming tegen NRC Handelsblad.

Al een tijdje fungeert die krant als spreekbuis van klagende bouwers: op grote projecten loop je leeg en dat ligt aan Rijkswaterstaat. Laten we het niet over de jij-bak hebben van een ‘aannemer’, die bij zijn volle verstand (mag je verwachten) een project aanneemt dat hij kennelijk niet kan beheersen, maar stilstaan bij de vraag waar deze muiterij van bouwondernemers toe zal leiden. Twintig jaar geleden is het grootbedrijf in de bouw gaan lobbyen voor geïntegreerde projecten, het bundelen van kleine projecten tot pakketten, meer verantwoordelijkheid dan bouwen (ook ontwerpen, onderhouden en financieren) en allianties met de overheid. Dit alles onder het motto: markt, tenzij… Dat motto gaat er vanuit dat bouwondernemers in staat zijn de hele bouwketen te beheersen en een bouwproject tot in detail kunnen regisseren. Ze leveren geen capaciteit meer, maar een dienst (een goed onderhouden weg). Sommige bouwondernemers denken nog een stapje verder: ze garanderen een reistijd tussen A en B en nemen daarmee niet alleen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de weg, maar ook voor de doorstroming. Bouwondernemingen spreken zelfs van ‘ontzorgen’: hoe meer de overheidsopdrachtgever ruimte zou bieden, hoe creatiever en innovatiever bouwondernemingen zouden worden.

Tot zover de leer, die in de praktijk vorm krijgt, maar nu leidt tot muiterij. Weg met de nieuwlichterij. Weg met de grote projecten. Weg met de geïntegreerde contracten. Weg met markt, tenzij… Als de grote Nederlandse bouwers niet meedoen, zijn er maar drie alternatieven. Internationale aannemers interesseren. Een andere partij verantwoordelijkheid laten nemen voor het project (in het geval van een tunnel niet de ruwbouwer, maar bijvoorbeeld de systeembouwer). Of projecten opknippen in een behapbare maat voor middelgrote capaciteitsaanbieders. En daarmee zijn we terug bij af.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel