artikel

Microscopische luchtbolletjes maken betonnen viaducten ‘winterhard’

bouwbreed

Microscopische elastische holle microbolletjes maken het beton van het Veerwegviaduct in Papendrecht en het Wilhelminaviaduct in Hardinxveld-Giessendam vorst-dooizout bestand.

Van Hattum en Blankevoort paste de bolletjes toe in de twee viaducten over de A15 als antwoord op de eis van Rijkswaterstaat om een luchtbelvormer aan het beton toe te voegen. Zo’n product voorkomt dat bevriezend water in een betonconstructie tot schade leidt. De aannemer vermindert met zo’n toeslagstof de kans dat op enig moment duur onderhoud moet worden gedaan.

De Lek Beton produceerde voor de viaducten in totaal 845 kubieke meter beton. Daarvan werd 474 kubieke meter gemengd met de luchtbelvormer MasterAir 150 van BASF. Met dit mengsel zijn de schampranden en de landhoofde n gemaakt; onderdelen die het meest te lijden hebben van vorst-dooizoutsituaties, bleek uit een onderzoek dat de betoncentrale met de aannemer uitvoerde.

MasterAir 150 is in de woorden van Kees-Jan Lingen van BASF Master Builders Solutions een beter alternatief voor traditionele luchtbelvormers. “Om de vorstdooibestandheid te garanderen moeten er vooral voldoende luchtbellen zijn van ongeveer 45 micrometer diameter. Kleinere luchtbellen werken niet, en grotere zorgen voor een verlaging van de sterkte.”

Het product van BASF bestaat uit luchtbelletjes met een elastische synthetische omhulling van ongeveer 300 micrometer in d iameter die op ruim 0,20 millimeter van elkaar zitten. “De diame ter en de verdeling van de bellen luistert erg nauw”, zegt betontechnoloog Arno Heijboer van Van Hattum en Blankevoort. Hoe meer die van het optimum afwijken hoe minder effect ze sorteren. Dat is het onderbreken van capillaire poriën wat de aanzuiging van water in het beton beperkt en dus de kans op bevriezing.

De kostprijs van een kuub beton met deze bolletjes is wat hoger in vergelijking met de traditionele luchtbelvormers, rekent Lingen voor, maar levert weer een besparing in de productiecontrole op. De luchtbelvormer heeft geen invloed op de betonsterkte. In de gevallen dat de mortel vanwege de hoeveelheid wapening een hogere plasticiteit moet hebben, verstoort het product niet de homogenit eit van de betonsamenstelling en dus de constructie.

Reageer op dit artikel