artikel

Lezerspanel: Voortzetting lage btw-tarief niet nodig

bouwbreed

Lezerspanel: Voortzetting lage btw-tarief niet nodig

Het lagere btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen vervalt per 1 juli. Verschillende belanghebbenden in de bouwsector vinden echter dat de maatregel gehandhaafd moet blijven. Is dat een goed plan? Ja, zegt 91 procent van de panelleden.

 

ONEENS 91%

J. van den Bremer, Directeur-aandeelhouder, Aannemingsbedrijf T.G.J. Hofstee.

“Nu er langzaam weer wat meer activiteiten zijn binnen de (ver)bouw, moeten we niet direct het roer weer omgooien en de btw verhogen. Toen in 2011 het lage tijdelijke btw-tarief weer werd verhoogd, stopten de investeringen gelijk en werden nog meer bouwvakkers werkloos. Ook al wordt er in de media hosanna geroepen, wat overigens goed is voor het algemeen sentiment, er is heden nog veel te weinig werk voor al die werkloze bouwvakkers. Het kabinet zou een cruciale fout maken als de btw op 1 juli weer wordt verhoogd. De tijd zal het leren!”

Herman Geers, medewerker technische dienst gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

“Door het lage btw-tarief wordt veel werk gegenereerd. De bouw is net aan het opkrabbelen en wordt nu weer de nek omgedraaid.”

Wim de Boer, NVBU.

“Een grotere onzin heb ik niet gehoord. Veel mkb-bouwbedrijven zijn gespecialiseerd in onderhouds- en renovatiewerk. Die houden zich niet echt bezig met kleinschalige of grootschalige nieuwbouw. Af en toe een nieuwbouwwoning neerzetten, dat kan, maar over het algemeen is het de voornoemde activiteit. Wij horen nu al geluiden dat de orderportefeuille na 1 juli leegstroomt. Ik denk dat een verlenging van het lage btw-tarief bittere noodzaak is. Anders schuiven wij weer naadloos de crisis in, die wij dachten achter ons gelaten te hebben.”

Jos Elberse, Architectenburo Ir. J. Elberse 

“Bouwactiviteiten bestaan voor een belangrijk deel uit arbeidsuren. Wonen en werken is een eerste levensbehoefte, waarbij de huisvesting een belangrijk onderdeel vormt. Dus: lager belasten. Daarnaast vormt het lage btw-tarief een belangrijke stimulering van bouwactiviteiten voor noodlijdende zzp’ers.”

Paul Hendriks, Adjunct-directeur Aannemersbedrijf Hendriks 

“De bouw trekt eindelijk íets aan, gaat de politiek weer de andere kant op.”

Walter Ophof, commercieel directeur Van Buuren Groep.

“Economie trekt misschien wel aan, maar de bouw draait nog steeds op halve toeren en nu willen jullie twee versnellingen opschakelen. Laat de bouw eerst meer op toeren komen, anders slaat de motor af.”

Herman den Boeft, algemeen directeur Ardee.

“Ik moet toegeven dat er veel persoonlijk belang meespreekt. Inmiddels bij drie verbouwinkjes geprofiteerd. Geen astronomische bedragen, maar toch geïnvesteerd in energiebesparing. Ben niet zo voor ‘verkapte’ subsidies. Voor de markt lijkt me het voorlopig goed die 6 procent te handhaven. Blijft de vraag: hoe kom je er uiteindelijk toch vanaf? Gefaseerd inruilen voor een energiebesparingsbijdrage? Dat lijkt het deel dat toch onder de 6 procent blijft vallen te bereiken. Dus onze overheid denkt toch nog een beetje mee?”

Ruud Kolijn, Aannemer R@D vastgoed.

“Het levert momenteel heel veel werk op. Dat zal per 1 juli aanmerkelijk verminderen in de particuliere markt.”

Marc de Vries, calculator Painting Bouw.

“Ik denk dat we nog niet geheel uit het ‘slop’ zijn. Dit was voor veel bedrijven een zeer gunstige regeling. Dit is zeker te merken nu het op zijn eind loopt. Je hoort van collega’s dat ze tot 1 juli meer dan genoeg hebben, maar daarna…”

H. Timmermand, Heijmans.

“Voor kleine bouwprojecten en verbouwingen heeft het afschaffen van het lage btw-tarief grote nadelen en gaat ten koste van arbeidsplaatsen.”

J.A.M. de Boer, directeur-aandeelhouder Schilderwerken De Boer Obdam.

“Is een must voor de werkgelegenheid in de bouw. Gelukkig wordt het lage btw-tarief bij schildersbedrijven wel voortgezet.”

Ed de Rechteren van Hemert, Bouwkostendeskundige Multi Consultants.

“De afgelopen jaren schijnt het wel te hebben gewerkt. Gaan we het nu stoppen, zal het zeker invloed hebben op het aantal opdrachten. Maar aan de andere kant: doen we het niet, dan bestaat de kans wel dat de prijzen voor kleine opdrachten ook dalen. Want we zien soms prijzen in deze sector langskomen die gewoon te hoog zijn voor het geleverde werk.”

Bart van der Woerd, Eigenaar Practice-Engineering.

“Er is een ongelijkheid ingeslopen. Onder andere voor schilders en stukadoors blijft de 6-procentsregeling gehandhaafd. Voor bijvoorbeeld betonreparaties niet. Wat je nu gaat krijgen is, dat betonreparatiewerkzaamheden geschoven worden onder stukadoors of schilderwerkzaamheden. Hierdoor wordt de branche weer verleid tot marchanderen. Waarschijnlijk heeft de afbouwbranche een goede lobby in Den Haag, maar van de politiek wordt verwacht dat men transparante regels en wetgeving maakt. Dus iedereen gelijk aan de streep: of 21 procent op renovatie en onderhoud of 6 procent. Geen ruimte overlatend voor marchanderen, dat is vragen om problemen!”

Andere reacties op deze stelling volgen morgen op Cobouw.nl 

Nieuwe stelling: “Het is een slechte zaak dat Nederlandse bouwbedrijven in buitenlandse handen komen.”

Ook meepraten in ons Lezerspanel? Meld je hier aan.

Reageer op dit artikel