artikel

‘Innovatie op Locatie’ stimuleert

bouwbreed

‘Innovatie op Locatie’ stimuleert

Ik had vorige week een leuke klus. Als jurylid van het project ‘Innovatie op Locatie’ mocht ik namelijk praktijkwerken van studenten beoordelen. Wat mij daarbij vooral opviel was het enthousiasme van de studenten, hun bevlogenheid en plezier gedurende het project en bij de presentaties.

‘Innovatie op Locatie’ is een initiatief van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven, samen met de studievereniging SUPport en Bouwend Nederland regio Zuid. Met dit project maken de derdejaars TU-studenten kennis met de praktijk.

Een maand lang werkten teams van vier studenten een uitvoerings-, veiligheids- en/of logistiek probleem uit. De onderwerpen variëren van renovatie tot prefab en van gevelproblematiek tot een logistieke casus. Tijdens deze maand zijn de teams een hele week op locatie geweest. Dus op de werkvloer inventariseren, observeren, registreren en met de vaklieden in gesprek. Voor velen was dit feitelijk de eerste kennismaking met de praktijk. Dit komt omdat deze studierichting geen praktijkstages kent. En dat is best wel jammer.

Na de locatieweek trokken de teams zich weer terug om hun bevindingen te analyseren, oplossingen en scenario’s te bedenken en hun rapportages af te ronden. Vervolgens mochten wij, de jury, bestaande uit twee docenten, twee ondernemingsdirecteuren en Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland, de werkstukken en presentaties beoordelen. Wat vooral opviel was, dat de studenten integraliteit nog niet erg hoog in het vaandel hebben staan. Ook het kostenaspect was door alle deelnemers te licht beoordeeld.

Op beide vlakken wringt de opleiding dus met de praktijk. Alleen daarom al is ‘Innovatie op Locatie’ een goede manier om studenten de échte praktijk te laten zien en voelen. Dat stimuleert ze ook om voor ons vak te kiezen.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel