artikel

Huisaccu slaat natuurstroom op

bouwbreed

Huisaccu slaat natuurstroom op

Huishoudens en bedrijven zullen vaker kiezen voor een huisaccu om natuurstroom op te slaan en later zelf te gebruiken. Het terugleveren aan het net levert waarschijnlijk steeds minder op, zegt Erik de Leeuw van SolarWatt. Reden waarom hij zijn huisaccu MyReserve onder de aandacht brengt.

SolarWall is gelieerd aan autofabrikant BMW. Eerder introduceerde autofabrikant Tesla met zijn PowerWall een huisaccu. Beide adviseren hun product om natuurstroom op te slaan of te laden met netstroom in periodes met een daltarief. Het financiële voordeel van dat laatste valt wat tegen, constateerde UnitedConsumers eerder deze week in een berekening; niet in de laatste plaats omdat de accu niet lang genoeg meegaat, vindt Paul van Selms van dit consumentencollectief. Uit zijn berekeningen blijkt een minimale terugverdientijd van 38 jaar.

De Leeuw van SolarWatt gaat ervan uit dat de MyReserve ongeveer vijftien jaar in bedrijf blijft. De lithium-ionaccu heeft een nuttig vermogen van 4,4 kilowattuur. Met extra accumodules is dat vermogen worden te vergroten tot 11 kilowattuur. Dat maakt de accu ook geschikt voor de kleinere utiliteit. Elk component weegt 25 kilo, zodat de installateur die zonder hulp op z’n plek kan zetten. De meest uitgebreide vorm weegt 78 kilo.

In zonne-installaties komt de accu tussen de PV-installatie en de omvormer. Het systeem wordt op het gelijkstroomcircuit aangesloten en is compatibel met gangbare PV-omvormers. Het beheersysteem beperkt de verliezen die ontstaan bij het omzetten van gelijk- in wisselstroom. “Bij een direct energieverbruik ontstaat nagenoeg geen verlies”, zegt De Leeuw, “en bij een tussenopslag in de accu bereikt het totale opslagsysteem een rendement van 93 procent binnen de totale laad- en ontlaadcyclus oftewel round trip. Dit betekent dat de gebruiker over meer zelf gegenereerde zonne-energie kan beschikken.”

Voor de ruim 100 kilo zware PowerWall gelden vergelijkbare cijfers. Deze accu is bedoeld voor huishoudens. Onder de noemer PowerPack ontwikkelt Tesla een variant voor bedrijven. De kleine uitvoering van de huisaccu komt tot een dagelijks vermogen van 7 kilowattuur en de grote tot 10 kilowattuur; gerekend over een levensduur van zeker tien jaar. De accu’s van Tesla kunnen eveneens tot grotere eenheden worden gecombineerd: maximaal 90 kilowattuur voor het grote model en maximaal 63 kilowattuur voor de kleine uitvoering. Het totale round-triprendement zou 92 procent zijn.

Beide huisaccu’s zijn nog niet te krijgen in Nederland. Van de PowerWall is het onduidelijk of dat ooit gebeurt. De Leeuw verwacht de MyReserve begin volgend jaar te kunnen aanbieden.

Reageer op dit artikel