artikel

‘Greenspirator’ verlaat nul-op-de-meter

bouwbreed

‘Greenspirator’ verlaat nul-op-de-meter

De drijvende kracht achter de nul-op-de-meterwoningen, Jan Willem van de Groep, gaat na dit jaar iets anders doen. “Ik wil geen mister Stroomversnelling zijn.”

‘Greenspirator’ Van de Groep start samen met een vriend en architect Alfonso Wolbert het ARXlab. Hij noemt het zelf een Innovatielab. “Dat is een plek waar ik met de maakindustrie aan de slag ga met nieuwe producten, startups en businessmodellen.”

Bijzonder aan zijn plannen is dat hij verbinding zoekt met technische universiteiten. “Er lopen al contacten met de TU Delft. In feite willen we studenten inhuren. Nee, zo min mogelijk uit de bouw. We denken juist aan richtingen zoals de ruimtevaart, automotive en energietechnologie.”

De grote veranderaar, die onlangs nummer één werd van de Duurzame 50 Vastgoed NL en wederom genomineerd is voor een prestigieuze klimaatprijs, is trots op de geboekte resultaten van de Stroomversnelling. Toch zat er zijns inziens meer in. “We zijn verder dan we vijf jaar geleden gepland hadden, maar het had gewoon beter gekund. Er is niets fout gegaan. Het heeft te maken met de ontwikkelsnelheid in de bouw.”

Zorgen dat de breed opgepikte nul-op-de-meterfilosofie zonder hem indut, heeft hij niet. “Ik ben maar een beginnetjesmaker. Ik deed het ook niet alleen. Er zijn mensen die er misschien harder aan trokken dan ik.” Met veel plezier kijkt Van de Groep terug op de transitie, die opvallend genoeg zelfs leidt tot nieuwe wetgeving: “Het is de mooiste baan die er is. Waarom? Omdat die nooit als vacature ergens heeft gestaan en omdat ik alle werelden die mijn missie raken tegenkwam.”

Herhalen

Lex de Boer werkte bij de voormalige SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) nauw samen met Van de Groep. Het verbaast hem niet dat zijn oud-collega iets anders gaat doen. “Hij is niet het type dat zestig wil worden met nul-op-de-meter. Het gevaar bestaat dat hij zichzelf gaat herhalen. Dat vindt hij zelf ook niet leuk.”

Vriend Teun Leuftink kan de stap ook goed plaatsen. “En voor de bouw zal hij altijd behouden blijven. In die sector vindt hij zichzelf helemaal terug.” Toch wordt er in de bouwsector wisselend aangekeken tegen de man die maatschappelijk relevant is. De één ziet in hem de nieuwe minister-president, de ander stoort zich aan zijn drammerigheid.

Van de Groep trekt zich er weinig van aan en voelt zich thuis in de sector: “De bouw is een fantastische wereld en vervult één van de meeste basale behoeften van mensen. Maar als het over innovatie gaat, staat de sector op een schaal van één tot tien op min één.”

Lees verder het interview: ‘Ik rijd het liefst een oude BMW‘ 

Reageer op dit artikel