artikel

Gevel cruciaal bij klimatisering hotel

bouwbreed

Gevel cruciaal bij klimatisering hotel

Stalen luiken voor de pui van het nieuwe hotel Amstelkwartier in de hoofdstad gaan veel meer doen dan regelen van de daglichttoetreding tot het gebouw. De gevel krijgt een cruciale rol in de klimatisering van het duurzame hotel.

Aangedreven door elektromotoren schuiven de stalen louvreluiken spontaan voor of juist weg van de ramen. Dat doen ze al naar gelang de behoefte aan warmte of koude in de hotelkamers. Borstels op de louvres zorgen voor een afsluiting van de spouw tussen gevel en luiken. Met de luiken dicht is de spouw plaatselijk beperkt geventileerd en mag volgens projectmanager Stefan Meegdes van aannemer J.P. van Eesteren een hogere Rc-waarde worden toegekend dan zonder borstels. Het gebouwbeheerssysteem stuurt slim met de warmte- en koudebehoefte en heeft daarbij onder andere de beschikking over een warmtewiel.

Hotel Amstelkwartier is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter dat nauw samenwerkt met Mulderblauw architecten en ingenieursbureau Arup. Het moet het eerste Leed Platinum gecertificeerde hotel van Europa worden. Meegdes verzekert dat de hotelgast te allen tijde de regeling van de luiken kan overrulen. “De gebruiker gaat vanzelfsprekend altijd voor.” Om te voorkomen dat een gast een smoorhete kamer binnenstapt omdat op dat moment het systeem bezig is zonnewarmte te oogsten, bevat het gebouwbeheerssysteem een module die de nadering signaleert. Via een app op hun mobiele telefoon kan de gast zijn klimaatvoorkeuren opgeven. “Zodra het systeem ziet dat de gast in de buurt komt, brengt het zijn kamer op temperatuur. Alles is zo gedimensioneerd dat elke kamer binnen vijf minuten op de gewenste temperatuur is gebracht.” Ook de ict-infrastructuur eromheen is robuust, garandeert Meegdes. Mochten mobiele telefoons over vijf jaar verouderd zijn, dan draait het ook op toegangskaarten die met een RFID-chip zijn uitgerust.

De stalen luiken voor hotel Amstelkwartier worden vervaardigd door Brakel Atmos, de pui erachter komt van Oskomera, de gevelbouwer die woensdag faillissement aanvroeg. Dat nieuws viel Meegdes nogal rauw op de maag, geeft hij toe. Hoewel de eerste gevels deze week zijn geplaatst, loopt de gevelbouw een stuk achter de ruwbouw aan en ligt het nog lang niet op het kritieke pad. “Een paar weken vertraging kunnen we wel opvangen in de planning, maar als het een paar maanden wordt, krijgen we een probleem.”

 

Artist’s impression van hotel Amstelkwartier. Beeld: architectenbureau Paul de Ruiter en Mulderblauw architecten.

Reageer op dit artikel