artikel

Flatgebouw kleurt geleidelijk groen

bouwbreed Premium

Flatgebouw kleurt geleidelijk groen

Smits Vastgoedonderhoud verduurzaamde een galerijwoning van corporatie Woonbron volgens het Growing Green-concept. Deze aanpak maakt het mogelijk flatgebouwen woning voor woning compleet te vergroenen.

Het Growing Green-concept moet behalve een betere ener gieprestatie ook een gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat bieden. Met dat in gedachten zijn de voor- en achtergevel van de modelwoning in Delft vervangen door houtskelet­elementen van Verweij Houttechniek. De voorgevel van de woning staat op het zuidwesten. “Die oriëntatie zorgt in de winter voor een ruime toetreding van zonnewarmte”, zegt ontwikkelaar Christian van Gruijthuijsen van Smits Vastgoedzorg. “De bewoners hoeven dan minder te stoken.”

Om zoveel mogelijk zonnewarmte binnen te krijgen is HR++-beglazing toegepast. Deze beglazing isoleert minder dan de drievoudige variant. In Van Gruijthuisens uitleg compenseert de warmtewinst ruimschoots het warmteverlies. In de achtergevel komt wel triplebeglazing. Die beperkt ook het verkeerslawaai van de naastgelegen weg.

De gevels zijn geïsoleerd met 235 millimeter minerale wol. Dat levert een gemiddelde Rc-waarde op van 5. Mede door de isolatielaag krijgen de bewoners ook de beschikking over vensterbanken. Boven de voordeur zit een inlaatrooster voor de gebalanceerde ventilatie. Het rooster sluit aan op een geïsoleerde platte leiding. In Delft is die leiding onder een verlaagd plafond weggewerkt. De verbruikte binnenlucht verlaat de woning via een rooster in de achtergevel. Een wisselaar haalt de warmte uit de afgewerkte lucht en draagt die over op de verse buitenlucht.

In de bestaande situatie bedient een collectieve installatie de ruimteverwarming van de woningen aan de Delftse Meermanstraat. Daarvoor zijn in de kelder van het complex drie VR-toestellen geïnstalleerd. In het Growing Green-concept houden lagetemperatuurconvectoren de woning op temperatuur. In het geval van de Delftse primeurwoning kan het gebeuren dat nog een keer vaklieden in huis moeten zijn om de bestaande verwarmingsleidingen weg te halen. Die blijven vooralsnog zitten, omdat niet alle woningen die op één strang zijn aangesloten een vervangend verwarmingssysteem hebben.

Tot aan de verduurzaming zorgde een geiser in de woning voor warm tapwater. Dat wordt nu bereid in de cilinderunit, een soort voorraadvat met warm tapwater. Mede door die keuze verdwijnt het gas geheel uit de woning, zegt Van Gruijthuijsen. “De bewoners wordt verzocht om elektrisch te koken.” Omdat de installatietechniek er na de verduurzaming heel anders uitziet, krijgen de bewoners een handleiding die ze informeert over hoe ze de warmwatervoorziening, de ventilatie en de ruimteverwarming moeten gebruiken.

Alle installatietechnische voorzieningen zijn ondergebracht in een geprefabriceerde installatiekast. Deze kast is voldoende ruim om alle toestellen en leidingen te kunnen bergen. De toestellen staan op een palletvloer. De kant-en-klaar geïnstalleerde installatiekast wordt in zijn geheel in de woning gebracht. “Na een Growing Green-renovatie besparen de bewoners daarmee jaarlijks ruim 600 euro aan energiekosten”, belooft Van Gruijthuijsen. De installatietechniek is mede ontwikkeld door Feenstra met advies van TNO en de TU Delft.

Aan de achterkant van de te renoveren galerijwoning komt een functioneel element, naar een ontwerp van bureau Nieuwe Architecten uit Delft, met daarin het buitendeel van de warmtepomp. De unit is weggewerkt in elementen uit vlasvezelversterkt biocomposiet, een product van NPSP. De elementen zijn voorgefabriceerd. Ze zijn vormvast en kunnen om die reden zonder problemen naar de locatie worden vervoerd.

De leverancier uit Werkendam schrijft aan zijn biocomposiet een goede geluids- en trillingsabsorptie toe. Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat het vlasvezelversterkte product het zeven keer beter doet dan glasvezelcomposiet. Mede daardoor wordt het geluid dat de lucht-waterwarmtepomp produceert beter geabsorbeerd. In het vlasvezelversterkte element komen ook plantenbakken die de gevel een groene aanblik geven. Naarmate in een woongebouw meer woningen zijn aangepast, zal het aangezicht van het gebouw ‘groen’ worden. Het renovatieproduct biedt ook de optie van een wintertuin: een balkonafscheiding uit enkelvoudig glas die de woning een thermische buffer geeft.

Welstand

Niet onbelangrijk vindt Van Gruijthuijsen het dat de welstandscommissie zich kon vinden in het zichtbare deel van het renovatieproduct. De praktijk leert hem dat verbeteringen nogal eens geen doorgang vinden omdat de benodigdheden en de wijze van uitvoering niet in het stadsbeeld passen.

Over een jaar hoopt Smits Vastgoedzorg te weten of Growing Green in de praktijk doet wat het in theorie heeft beloofd. De woning wordt daarvoor blijvend gevolgd.

Gegadigden kunnen zich in elk geval tot half augustus in Delft op de hoogte stellen van het concept en van het consortium van het Rotterdamse bedrijf, PPG Industrial Coatings, Verweij Houttechniek, bureau Nieuwe Architecten, installateur Feenstra en composietleverancier NPSP. Woonbron Delft wil de modelwoning vanaf half augustus weer gaan verhuren. “Na de zomer gaan we kijken hoe de woning in bewoonde staat functioneert”, zegt Amanda de Ruwe, die voor de corporatie het woord voert. Mede op basis van die bevindingen besluit de verhuurder of het loont om andere galerijwoningen volgens hetzelfde concept te verduurzamen.

Reageer op dit artikel