artikel

‘Energieneutraal bouwen lastiger in krimpgebied’

bouwbreed

‘Energieneutraal bouwen lastiger in krimpgebied’

In krimpgebieden is energieneutraal bouwen moeilijker. Dat zegt Erik Buursema, bouwdirecteur en voorzitter Drenthe van Bouwend Nederland.

Heb je in Nederland de Energiesprong, in Drenthe en Groningen hebben ze het over de Veensprong. Het komt erop neer dat sociale huurwoningen zo worden verbouwd dat de maandelijkse energierekening na oplevering is ‘verdampt’. De ambitie is mooi, vindt bouwdirecteur Buursema: “Maar, in krimpgebieden is het extra lastig. Corporaties kunnen de business case niet sluitend krijgen, door een extra sloopopgave en dalende huurprijzen.”

Ondanks veelbelovende landelijke cijfers heeft de voorman geen hoge verwachtingen van de woningbouw in Drenthe de komende jaren. De aardbevingen in Groningen leveren de Drentse bouwer nog nauwelijks werk op. “Er wordt voorlopig alleen gewerkt met Groningse bouwers.” Zijn regio kan daarvan leren, vindt hij: “Gemeenten hier zouden meer lokaalgericht moeten aanbesteden. Hun beleid is er zelfs op gericht bouwers van buiten de stad aan te trekken.”

Lees verder: ‘Innovatief bouwen? Het moet wel gepruimd worden’

Reageer op dit artikel