artikel

Elektronisch slot verzint nieuwe codes

bouwbreed

Elektronisch slot verzint nieuwe codes

Technisch onderlegde inbrekers hebben het nakijken wanneer ze het stuursignaal van het op afstand bediende voordeurslot Invited Smart Lock proberen te onderscheppen. De code van het slot verandert doorlopend.

Het is een nieuwe ontwikkeling die volgens Ayen Haarsma van Invited Smart Lock losstaat van andere op afstand bediende sluitsystemen. Dat zijn ‘losse’ sloten die alleen open gaan wanneer op de afstandbediening wordt gedrukt. Het systeem van de Barneveldse fabrikant is te programmeren. Dat is mede de reden dat thuiszorginstellingen interesse tonen. Medewerkers kunnen op bepaalde momenten bij cliënten in huis komen zonder een bos sleutels bij zich te hebben. En verzekeraars zien er volgens de producent ook wel wat in, evenals beheerders van recreatieparken.

Invited Smart Lock maakte bij de ontwikkeling van het gelijknamige voordeurslot vooral werk van de elektronische beveiliging, zegt Haarsma. Het veiligheidsprotocol komt overeen met dat voor online bankieren. Dat is opgebouwd rond een rollende 128-bits encryptie. Het betekent dat het slot doorlopend de code verandert waarmee de deur opengaat. Een potentiële inbreker die de code onderschept kan er niets mee, omdat die niet overeenkomt met de code die het slot verwacht. De afstandsbediening overbrugt 10 meter en gebruikt de frequentieband 868 megahertz.

Het elektronische slot vervangt Europrofiel-cilinders en is geschikt voor 3-puntsluitingen. De Barneveldse cilinder voldoet aan SKG met twee sterren. De fabrikant bereidt een versie voor met 3 sterren. Het slot zelf is ook door SKG gecertificeerd. Het is geïntegreerd in een roestvast stalen montageplaat. Inbrekers die het slot willen forceren, moeten eerst door de montageplaat zien te komen. Het slot voldoet aan de eisen die NEN 5089 stelt aan de sterkte en de duurzaamheid.

De Invited Smart Lock draait op zes batterijen van het type AA oftewel penlight. De batterijen gaan ongeveer twaalf maanden mee. Voordat ze helemaal leeg zijn waarschuwt het slot een paar weken vooraf met lichtsignalen dat het tijd is om te wisselen. Mochten ze helemaal leeg zijn, dan zorgt een fysieke sleutel in de afstandsbediening ervoor dat de deur altijd opengaat. Zolang de batterijen het nog doen, controleren sensoren of de deur open of dicht is. Bij het wisselen van de batterijen calibreert het slot zichzelf en bepaalt of het links- of rechtsom moet draaien. In de nachtstand sluit de Invited automatisch af.

Invited werkt in principe als een autonoom systeem, maar kan ook gekoppeld worden aan allerlei home automation systemen.

Reageer op dit artikel