artikel

Constructievloer van eps zonder koudebrug

bouwbreed Premium

Constructievloer van eps zonder koudebrug

Warme voeten zonder vloerverwarming. Dat kan volgens directeur Gerrit Tadema van aanneembedrijf Villa Nova Bouw in Rijssen met zijn nieuw ontwikkelde koudebrugvrije funderingsvloer Hectar.

Villa Nova Bouw en constructeur Constabiel in Velp hebben een randkist van eps ontwikkeld (en gepatenteerd) die in combinatie met kruipruimteloze funderingstechnieken uit Duitsland leidt tot een koudebrugvrije funderingsvloer die meteen dient als constructievloer. “We gebruiken een verloren bekisting van eps die de vloer meteen isoleert”, zegt directeur Gerrit Tadema. “We ontwikkelden een 80 centimeter breed randdetail met een horizontale vorstrand van eps. In combinatie met een dubbele laag eps-platen in halfsteens verband onder de gehele funderingsvloer, ontstaat zo een soort gesloten ‘slof’ die de hele vloer isoleert.”

De randkist is zo ontworpen dat onder de buitengevels een strook beton ligt. Villa Nova Bouw gebruikt staalvezelbeton voor de vloerplaat. Dat maakt vlechten van een wapening overbodig en zorgt ervoor dat de strook onder de buitengevels automatisch goed is versterkt. “Het gebruik van staalvezelbeton hebben wij ook opgepikt in Duitsland. Het materiaal is sterk genoeg en veel minder werk. Bij een fundering op palen, of op een zwaar belaste plek in het huis, voegen we plaatselijk een wapeningnet toe. Maar dat kunnen we gewoon op de aanhanger van de auto meenemen. Er hoeven niet twee dagen lang betonvlechters in de weer te zijn, wat arbo-technisch gezien heel zwaar werk is.”

 

De randkist is zo geconstrueerd dat er geen lineaire koudebrug ontstaat ter plaatse van de aansluiting van de opgaande gevels op de funderingsplaat. 

Als de woning wordt uitgevoerd met een gemetseld buitenblad, worden in de eps-randkist boven de neus nokken van ultra-lichtbeton geplaatst die de druk van het metselwerk opvangen en voorkomen dat een lineaire koudebrug ontstaat.

Dankzij de horizontale vorstrand kan Villa Nova Bouw op staal vlak funderen, zonder veel grondverzet. Bij een fundering op palen zijn funderingsbalken overbodig.

Villa Nova Bouw richt zich sinds 2007 op energiezuinig bouwen, terwijl het bedrijf zich sinds 2010 steeds meer specialiseert in passiefbouw. Daardoor komt Tadema nogal eens in Duitsland, waar passief bouwen heel gebruikelijk is. “Dan zie je dingen die je de ogen openen. Zo passen Nederlandse aannemers vaak nog kruipruimtes toe, terwijl die eigenlijk helemaal geen functie meer hebben in de moderne woningbouw. Integendeel. Een kruipruimte veroorzaakt eerder problemen zoals warmtelekken en optrekkend vocht.”

Schil

Volgens Tadema is er in Nederland weinig aandacht voor kierdichting. “Als de epc-eisen worden aangescherpt, kijkt men al snel naar de installateur. Terwijl je eigenlijk moet beginnen met een goed geïsoleerde schil.” De aannemer-innovator hoopt dat hij met zijn Hectarvloer wel kan doordringen in de wat traditionele Nederlandse markt, omdat de vloer ook goedkoper is en sneller te realiseren. “Ons uitgangspunt is dat je in één dag een complete vloer kunt storten. Dan kun je 10 tot 20 procent kosten besparen ten opzichte van een traditionele balkenbroodjesvloer, waarmee je al gauw twee weken bezig bent. Daar komt bij dat door het ontbreken van de lineaire koudebrug de epc tot 0,05 punten kan worden gereduceerd.”

De eerste Hectarvloer is op staal gefundeerd. De komende weken realiseert Villa Nova Bouw nog twee Hectarvloeren, waarvan één op palen. “Dan passen we wel wapening toe op de kop.” Daarna vindt Tadema de tijd rijp om het product te vermarkten. “We kunnen de hele vloer voor derden maken, of alleen het eps-product leveren.” Daarmee is hij voorlopig even uitgeïnnoveerd. “We zijn hier ruim een jaar mee bezig geweest, vanaf het moment dat het idee ontstond tot de realisatie van het eerste prototype en de octrooiaanvraag. Dat was een hectisch jaar. Nu willen we eerst kijken hoe deze vloer het doet in de markt.”

Reageer op dit artikel