artikel

‘Conclusies niet uit rapport van CE Delft’

bouwbreed

‘Conclusies niet uit rapport van CE Delft’

Naar aanleiding van een bericht in Cobouw (2 juni) over de studie ‘Op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050’ van CE Delft heeft Jan Willem van de Groep een ‘opinie’ geschreven die lijkt te gaan over onze studie, maar de plank misslaat.

Leuke kop, Rappomania, en een smeuïge analyse. Jammer dat de auteur de betekenis van het rapport niet tot zich door heeft laten dringen. De ‘conclusies’ die hij CE Delft in de schoenen schuift, kan hij niet uit onze studie gehaald hebben.

Vertrekpunt van de studie was het uitgangspunt ‘klimaatneutraal’ in 2050 zoals dat in EU-verband is afgesproken. De studie laat zien dat in de toekomst voor de helft van de woningen warmtelevering de goedkoopste optie is, bij een kwart van de woningen groen gas en bij een kwart elektrische warmtepompen.

Volgens de auteur heeft deze studie last van het heersende (fossiele) paradigma dat energie centraal gedistribueerd moet worden en de energievraag min of meer statisch is. Beide conclusies kan hij niet uit onze studie hebben. Toepassing van energiebesparing en innovatieve technieken zijn juist belangrijke uitgangspunten van deze studie. Voor de productie van warmte is gekeken naar zowel individuele opties, zoals warmtepompen en houtpelletkachels, als collectieve systemen als geothermie.

Kortom, het is wel duidelijk dat de auteur ‘helemaal klaar is met dergelijke studies’, maar wellicht is het toch verstandig om eerst even te lezen alvorens er op zo’n ongenuanceerde wijze op te reageren.

Han Schouten, persvoorlichter CE Delft

Reageer op dit artikel