artikel

Commentaar: Modernisering

bouwbreed

Het leek even een ouderwets onderhandelingsproces rond een nieuwe bouw-cao te worden. Met de nodige ketelmuziek van werkgevers en bonden en irritaties en ruzie aan het werkgeversfront. Onder normale omstandigheden zit niemand daarop te wachten, laat staan in een tijd dat de bouw aan het opkrabbelen is uit een reeks crisisjaren.

De inzet van vooral werkgevers was modernisering van de cao. Door de bonden werden de voorstellen daarover onmiddellijk geschaard onder het kopje: dat is geen modernisering maar afbraak. Tot zover voorspelbaar.

Maar dan is wel de vraag wat er terecht is gekomen van de modernisering. De ouderendagen worden afgebouwd, maar wel in een vreselijk laag tempo. De werktijden worden flexibeler. Dat is goed, omdat daardoor de mogelijkheden voor productiviteitsstijging toenemen. Daaruit kunnen de werkgevers dan weer een deel van de loonkostenstijging terugverdienen. De verplichte ID-kaart is prima en past in de huidige tijd, waarin moreel verwerpelijke zaken als uitbuiting van buitenlandse werknemers kunnen worden tegengegaan. Bekend is dat de Inspectie SZW er al op zit te wachten. Voordeel voor de werkgevers is, dat met de kaart ook direct duidelijk is wat de competenties van de werknemers zijn.

Kortom, een aantal zaken is geregeld waar werkgevers blij van kunnen worden. Maar is dat de modernisering? Veel bedrijven hebben allang zelf de nodige flexibiliteit van hun personeel geregeld, tot vreugde van zichzelf, het personeel en de bonden. Ook hebben enkele bedrijven de lonen verhoogd, ondanks de nullijn. Dat kan ook, omdat een cao een minimum is.

In de moderne tijd behoort echter ook de vrijheid van werknemers zelf te bepalen wanneer ze op vakantie willen. Weliswaar bestaat formeel de bouwvak al jaren niet meer, maar veel bedrijven houden zich nog wel aan het terugvaladvies. En de flexibiliteit die werkgevers hebben, hebben werknemers die ook? Cao-partijen zouden, buiten de druk van de onderhandelingen, ook daar eens over moeten doorpraten. Dat is modern.

Reageer op dit artikel