artikel

Buitendeur van gemodificeerd hout meestal naar corporatie

bouwbreed

Buitendeur van gemodificeerd hout meestal naar corporatie

Het zijn nog vooral woningcorporaties en andere projectmatige bouwers die kiezen voor buitendeuren van gemodificeerd naaldhout.

Gemodificeerd zachthout wordt regelmatig ingezet als alternatief voor tropische hardhoutsoorten. Thermisch gemodificeerd naaldhout komt wat betreft rotbestendigheid dan wel in de zelfde klasse als tropisch hardhout, maar de buig- en splijtsterkte van het materiaal is minder dan die van onbehandeld naaldhout. [Het valt daardoor niet mee om buitendeuren van thermisch gemodificeerd hout te maken die voldoen aan de vereisten voor een KOMO-certificaat, waarvoor ze onder andere een sterktetest en een inbraaktest moeten doorstaan.]

Marco Wijma -technisch manager van Weekamp Deuren– bedacht een manier om deuren met een stijldorpelverbinding constructief te compenseren voor de teruggelopen mechanische sterkte van thermisch gemodificeerd hout en vertelde daar in 2010 over in deze rubriek: “We hebben onderzocht hoe we de maximale sterkte van de pen-en-gatverbinding konden bereiken door de pennen en de gaten optimaal te dimensioneren.” Al vanaf de indiening van de octrooiaanvrage maakt het bedrijf buitendeuren van fsc-gecertificeerd Accoya. Dit komt van het in Arnhem gevestigde Titanwood, dat naaldhout modificeert door het te behandelen met azijnzuuranhydride. Dit chemisch gemodificeerde hout is sterker dan thermisch gemodificeerd hout. Commercieel manager Johan Spijker van Weekamp liet in 2010 weten dat de Accoya-deuren op dat moment alleen projectmatig werden toegepast: “Het gaat om allerlei uitvoeringen van de standaard woningbouwdeur. We zitten nog in de fase waarin we de zaken beheersbaar willen houden en dat gaat eenvoudiger bij projectmatige toepassingen. [Zo kunnen we bijvoorbeeld makkelijker afspraken maken over onderhoud en gebruik.] Ik verwacht dat ze binnen drie jaar voor de hele markt beschikbaar zijn.”

Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en nog steeds zijn de deuren op www.weekamp-deuren.nl alleen terug te vinden door in het zoekvenster ‘accoya’ in te typen. Spijker: “Om het ook voor onze dealers en hun klanten eenvoudig te houden, staan in de prijslijst voor particulieren naast deuren van fsc-gecertificeerd hardhout alleen deuren van hardhout dat in ieder geval voldoet aan de European Timber Regulation voor legaal gekapt hout. Voor woningcorporaties en andere projectmatige bouwers hebben we een aparte brochure met deuren in drie houtkwaliteiten. Allereerst Weekamp Hardwood fsc dat vergelijkbaar is met meranti en mahonie. Daarnaast het nog wat hardere Premium Hardwood fsc, vergelijkbaar met merbau. En tenslotte Accoya fsc, met Komo-certificaat en gnd-garantie.” [Bij het gemodificeerde hout bestaat nog keuze tussen ‘volhout’ met de voor naaldhout kenmerkende knoesten en ‘geoptimaliseerd hout’ zonder knoesten.]

In de praktijk blijken Accoya-deuren voornamelijk nog steeds projectmatig te worden toegepast en dan vooral door woningcorporaties. “Dat heeft te maken met de prijsstelling. Zachthout is in zekere zin duurzamer dan hardhout doordat het veel sneller groeit. En in gemodificeerde vorm heeft het net als Premium Hardwood het voordeel dat het totaal niet krimpt en uitzet, wat met name van belang is bij deur-stellen. Maar het is net als Hardwood iets zachter dan Premium Hardwood en bovendien voorlopig nog duurder, waardoor een Accoya-deur ongeveer 10 procent meer kost. Particulieren kiezen dan meestal toch voor gewoon hardhout dat in ieder geval voldoet aan de EU-eisen.”

Reageer op dit artikel