artikel

Blog: Ingenieur versus politicus

bouwbreed

Mooi duo: Ed Nijpels en Paul Oortwijn. De politicus en de ingenieur. Brancheorganisatie NLingenieurs zal hun voorzitter en directeur nog missen. Ook al komen hun opvolgers na de zomer beslist sterk uit de startblokken.

 

Oortwijn is de ingenieur die haarfijn uitrekent wat de beste oplossing is. Nee, geen grove schatting. Hoogste prioriteit heeft de nauwkeurigheid. Tot liefst vele cijfers achter de komma. Gebrek aan precisie bij de start is verderop immers een garantie voor grote afzwaaiers. Vraag maar aan constructeurs, funderingsjongens en chirurgen.

Nijpels is uit een heel ander hout gesneden. De liberaal gaat uit van een imperfecte wereld. Hij sluit al compromissen, voor anderen ook maar de kiem van conflicten zien. Voortdurend scant hij de horizon op mogelijke barrières. En bedenkt bruggen – en desnoods tunnels – om aan de andere oever van zijn gelijk te komen.

Zijn ingenieursbureaus – in hun wisselende rol als adviseur van overheid en aannemer – niet mede verantwoordelijk voor de risicovolle inschrijvingen die momenteel de sector infra teisteren?

Politicus Nijpels: “Het zou goed zijn om bij alle aanbestedingen de laagste twee buitenspel te zetten. Dat werkt heel zuiverend. Gun niet voor de laagste prijs. Daar moet iets anders voor komen. De neiging om voor de laagste prijs te gaan, bestaat vooral bij de lagere overheden.”

Oortwijn schudt het hoofd. De laagste inschrijvingen buitenspel zetten? Kom op. Zoiets doe je alleen bij kleine kinderen. De ingenieur pleit voor een volwassen markt. Laat iedereen de hand in eigen boezem steken.

“We  komen uit de oude wereld van design – bid – build. Zo zijn we opgevoed. Het ingenieursbureau stond vaak aan de kant van de opdrachtgever. Comfortabel, want je kreeg een stukje macht mee om toe te zien op de uitvoering van het bestek. Marktpartijen hebben onvoldoende beseft dat de andere wijze van uitvragen, geïntegreerd, een totaal andere situatie oplevert. Daar hoort een andere houding bij en keiharde onderhandelingen.”

Een heldere analyse van Oortwijn. De bouwfraudeaffaire bracht de aanbestedingsmarkt in een stroomversnelling. De posities zijn veranderd. Wie vooral oude klantrelaties koestert en onderhandelingen op het scherp van de snede uit de weg gaat, betaalt zelf de rekening.

Theo Leoné, redacteur economie bij Cobouw 

Volg Theo via twitter @theo_leone 

Reageer op dit artikel