artikel

Blog: In Drenthe wordt nauwelijks gebouwd (en andere vooroordelen over de provincie)

bouwbreed

Deze week heeft Cobouw extra aandacht voor Drenthe, een provincie waarover in de rest van Nederland heel wat hardnekkige vooroordelen bestaan. Is dat niet dat krimpgebied? Zijn daar aannemers? Wordt er überhaupt wel gebouwd? Hoog tijd om die stigma’s eens tegen het licht te houden.

Er zijn bijna geen bouwbedrijven. Onzin! Oké, geen van hoofdkantoren van de bouwers in de Cobouw50 (pdf alarm) staat in Drenthe. Als er wat gebouwd moet worden weten de meeste grote bouwers de provincie echter prima te vinden. Zo werkt VolkerWessels aan een nieuw dierenpark in Emmen en bouwt Dura Vermeer er een theater. En dan zijn er natuurlijk vele lokale partijen. Fuhler Wegenbouw bijvoorbeeld. En Hunebouw, Brands Bouwgroep of het Hoogeveens Aannemersbedrijf.

Een beetje waar. Alleen Flevoland heeft een lager bouwproductie. En ja, de totale bouwomzet in Drenthe (1.295 miljoen euro in 2014) steekt wat schril af tegen de totale bouwproductie in Zuid-Holland (13.320 miljoen euro). De Drentse vooruitzichten zijn echter positief. De provinciale bouwproductie zal dit jaar iets harder stijgen dan het landelijk gemiddelde. Vooral de woningbouw zit in de lift. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht een groei van de totale woningbouwproductie van 11,5 procent.

Drenthe is synoniem voor krimp. Waar. In 2014 is de bevolking van de provincie iets gekrompen, waar een kleine groei is voorspeld. Al zijn er grote regionale verschillen. In Zuidoost-Drenthe is de bevolking met 632 zielen het hardst gekrompen, van 169.448 naar 168.816. Zuidwest-Drenthe daarentegen liet een stijging van 249 zien. De provincie is wel de meest vergrijsde provincie van Nederland. Het sterftecijfer is hoger dan het geboortecijfer., ontworpen door Erick van Egeraat.

Het Cobouw Café is een live talkshow. De eerste editie vindt op 30 juni plaats in Café Groothuis in Emmen. Entree is gratis, evenals de eerste twee drankjes. De deuren gaan vanaf 18 uur open. Wil je er ook bij zijn? Aanmelden kan bij Thomas van Belzen via t.v.belzen@cobouw.nl.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel