artikel

Blog: Eendimensionaal

bouwbreed Premium

Blog: Eendimensionaal

Over het algemeen heb ik het Centraal Planbureau hoog zitten. Maar af en toe heb ik het gevoel dat het een computer is, rubbish in, rubbish out. Of nog erger, dat het zich voor politieke karretjes laat spannen.

Het CPB ziet dat ouderen als ze werkloos worden veel vaker langdurig werkloos zijn. Dat komt zo laten de economen plechtig weten, omdat ouderen te duur zijn door allerlei ouderenvoordeeltjes als extra vrije dagen in de cao’s. Na zo’n gloedvolle analyse zou je verwachten dat de oplossing is om de cao’s op die punten te versoberen, iets waar sociale partners ook al langer over bezig zijn. Maar nee, als een deus ex machina komt als oplossing versobering van de WW. Verrassend.

De gedachte daarbij is dat die luie ouderen dan eerder uit hun stoel komen en een baan accepteren waarvan de arbeidsvoorwaarden minder duur zullen zijn. Hoe verzin je het, een trouvaille zoals slechts politici die uit de hoge hoed weten te toveren.

Het allerergste is nog wel dat het overduidelijk eendimensionaal rekenwerk is geweest. Er is puur naar de kostenkant voor werkgevers gekeken. In een aantal sectoren zal dat ook kunnen. Maar er zijn legio sectoren waar het op zijn zachtst gezegd handig kan zijn als ook naar de opbrengstenkant wordt gekeken. Wat levert zo’n oudere aan meerwaarde ten opzichte van jongeren die dezelfde fouten maakt die de oudere dertig jaar eerder ook maakte. Wat levert dat aan extra productiviteit op. Ik ken geen onderzoek dat daar ooit naar gekeken heeft.

Neem bijvoorbeeld jongeren in de politiek. Als je ziet wat voor bokken jongeren als Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem en Martin van Rijn hebben geschoten. Die hebben de belastingbetaler miljarden gekost. Akkoord, de bejaarde Ivo Opstelten kon er ook wat van, maar die is dan ook afgeserveerd.

Het probleem dat het CPB schetst, is reëel. Nu is maar te hopen dat de politiek niet met de eendimensionale oplossing komt een quotum in te stellen. We hebben al een quotum arbeidsgehandicapten, straks komt er een quotum vrouwen, een quotum werkloze jongeren en een dito ouderen.

Over enkele jaren kan het CPB dan weer roepen dat er een overmaat aan werkloze gezonde mannen tussen de 25 en 50 jaar is. Benieuwd wat het CPB daar dan weer op vindt als oplossing. Waarschijnlijk afschaffen van de ww, dan haalt die werklozen wel uit de leunstoel.

 Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel