artikel

Blog: De verhalenverzamelaar en het Cobouw Café

bouwbreed Premium

Blog: De verhalenverzamelaar en het Cobouw Café

Er was eens een vrolijke verhalenverzamelaar. Hij verzamelde allerlei soorten verhalen. Spannende, ontroerende, inspirerende, dubieuze, schrijnende en gekke, alleen de dubbele hoefde hij niet.

Eigenlijk had deze verhalenverzamelaar, interviewer, schrijver zo u wilt, maar één doel: de mensen verrassen. Hoe? Door de mensen de wereld steeds weer op een andere manier te laten zien. Door de ogen van anderen. Zijn boodschap: er is niet één waarheid.

Lange tijd ging dat best goed, maar op een zekere dag kon de vrolijke vriend de verhalen die hij zocht niet meer vinden. Eén hij had er de tijd niet meer, omdat men vond dat het doorvertellen van verhalen sneller moest door het nieuwe medium dat ze internet noemden. Twee, door de opkomst van goedbetaalde verhalenverdraaiers en drie door de opmars van speciaal opgeleide mensen die verhalen vertelden namens anderen, waardoor de verhalen minder geloofwaardig werden.

Dat laatste begon onschuldig en vond de verhalenverzamelaar aanvankelijk zelfs handig. Maar, de kille keerzijde was dat de vrolijke verhalenverzamelaar eigenlijk alleen nog verhalen verspreidde die zo ver van de normale mensen afstonden dat zij zich er niet meer in herkenden met als gevolg dat ze er nog maar weinig plezier aan beleefden.

Toen het besef daar was, rolden er tranen over zijn wangen. “Wat heeft het allemaal nog voor zin”, dacht hij. Hij ging te laat naar bed en droomde over een andere toekomst als verhalenverzinner. Misschien kon hij de Fabeltjeskrant wel nieuw leven inblazen…

De volgende dag leek de zon anders te schijnen. In elk geval keek de verhalenverzamelaar met een nieuwe blik naar de wereld, iets wat de onbevooroordeelde journalist in feite dagelijks behoort te doen. Plots zag hij toch een uitweg… Hij moest de verhalen niet op zich laten afkomen, hij moest ze zelf weer opzoeken, terug naar de mensen van wie de verhalen echt zijn, terug naar de mensen die echte verhalen hebben. Niet via Twitter, niet via Facebook, niet per e-mail of sms, maar samen met hen in de kroeg: “Where everybody knows your name.”

Die verhalenverzamelaar dat ben ik natuurlijk. Ik probeer hiermee de gedachte uit te leggen achter het Cobouw Café, een live talkshow waarmee de redactie door het hele land wil rondtrekken. Van Maastricht, tot Leeuwarden, van Almere tot Emmen. Gewoon, omdat wij vinden dat iedereen die bouwt aan een mooier Nederland, onze aandacht verdient en die van u.

Eerste Cobouw Café 30 juni
Het eerste Cobouw Café vindt plaats op 30 juni in Eetcafé Groothuis in Emmen. De presentatie is in handen van Cobouwredacteuren Joost Zwaga en Thomas van Belzen. Vanaf 18:00 zijn de deuren geopend. U bent van harte welkom. Het enige dat u hoeft te doen is een mailtje sturen naar t.v.belzen@cobouw.nl

Reageer op dit artikel