artikel

Blog: De Lantaarnopsteker

bouwbreed

Blog: De Lantaarnopsteker

Zo af en toe duikt ineens de discussie over robotisering weer op. Enkele maanden geleden was het Lodewijk Asscher die er het nodige over zei, afgelopen week dook de discussie weer uit het niets op. Daarbij gaat het altijd om de angst van mensen dat robots de maatschappij overnemen en ook de werkgelegenheid.

 

Ik was zes jaar en herinner me bijna nog als de dag van gisteren dat mijn grootvader me met weemoed zat te vertellen over de lantaarnopstekers. Zo gek was dat niet omdat toen de laatste lantaarnopsteker in Haarlem ermee ophield. Het hoogtepunt van dit eerzame beroep heb ik uiteraard nooit meegemaakt. Maar ik kan mij zo voorstellen dat toen de elektrische straatlantaarn zijn intrede deed, menig lantaarnopsteker zijn hart vasthield.

Dichterbij in de tijd herinner ik mij nog helder en klaar de discussies over de automatisering bij de banken. Dat zou vreselijk veel werkgelegenheid kosten, hielden de vakbonden ons toen voor. Dat klopt maar er is heel veel andere werkgelegenheid voor teruggekomen. En zijn we er ongelukkiger van geworden?

Enkele jaren geleden zat ik in Brussel te praten met een vakbondsman die mij vertelde warm voorstander te zijn van prefab in de bouw. Op dat moment moest dat heel voorzichtig gezegd worden omdat de discussie over verlies van vakmanschap en werkgelegenheid onmiddellijk de kop zou opsteken. Maar, zo zei hij, we zijn in de bouw natuurlijk volstrekt archaïsch bezig met stenen stapelen in weer en wind.

De man was uiterst modern bezig dus. Ook op andere punten. Waar iedereen riep om een zak cement van 25 kilo om te voorkomen dat metselaars te zwaar zouden moeten tillen, vond hij dat die 200 kilo moest worden waardoor niemand dat ding meer kan optillen Dan moesten er wel mechanische tilhulpmiddelen komen, maar dit terzijde.

Sinds die tijd is er natuurlijk wel iets gebeurd. De mechanisering is doorgegaan, er wordt meer geprefabriceerd en het bouwproces is arbovriendelijker geworden. Maar de echte automatisering heeft op de bouwplaats nog niet zijn intrede gedaan. Er zijn geen robots aan het metselen, er loopt geen bouwvakker in een witte jas in een controlekamer te kijken of het proces helemaal goed gaat. Of het ooit zover komt, weet ik niet. Maar als het zover is, denk dan aan de lantaarnopsteker. Ik weet niet wat hij nu voor beroep uitoefent, maar ongelukkiger zal hij er niet van geworden zijn.

Het is misschien wel een goed idee om politici te vervangen door robots. Het scheelt in ieder geval bakken aan wachtgelduitkeringen. Maar ook wordt de politiek voorspelbaarder, minder grillig en worden er rationele besluiten genomen. Neem bijvoorbeeld de afbouw van het lage btw-tarief. Het doel is vergroening van het belastingstelsel door arbeid goedkoper te maken en consumptie duurder. Het lijkt sympathiek en logisch. Maar die menselijke politici vergeten gemakshalve dat btw op bouwproducten en zeker op arbeidsintensief onderhoud en renovatie rechtstreeks doortikt in de arbeidskosten. Dat zou een robot toch veel beter doen. Dus laat politici de lantaarnopstekers van deze eeuw worden.

Reageer op dit artikel