artikel

Blog: De groene loper naar Canada

bouwbreed

Blog: De groene loper naar Canada

Een beetje televisiekijker en krantenlezer weet dat er een handelsmissie naar Canada is. En dat die nog bezig is. Terwijl de koning en koningin naar de VS doorvliegen, vloog er zondag een groepje met een kleine twintig vertegenwoordigers door van Toronto naar Vancouver. Daar gaat het deze week vooral over groen bouwen en groene stadsontwikkeling.

Zondagavond werd de groep gebriefd, zoals dat heet. Voorbeeldprojecten zullen worden bezocht, kennis uitgewisseld en, heel belangrijk, contacten gelegd met Canadese bedrijven. Want het gaat natuurlijk om die Canadese dollars die er verdiend kunnen worden. Ceta, het handelsakkoord dat Canada met de EU in 2013 heeft afgesloten, gaat naar verwachting rond de zomer van 2016 in. Dan zou er een handelsstroom op gang kunnen komen die Nederland 0,2 à 0,3 procent extra economische groei moet opleveren. De rode loper voor de Nederlandse bouwnijverheid wordt uitgelegd. Of eigenlijk de groene loper. Want daar liggen de kansen. Vancouver wil in 2020 de groenste stad van de wereld wil zijn.

Ik reis op uitnodiging van het ministerie van buitenlandse zaken met de delegatie mee deze week. Groen is de stad al letterlijk, zag ik zondag al. Alle straten zijn rijk aan bomen, en langs de randen van de stad, aan het water, zijn fantastische wandel- en fietsroutes aangelegd. 

 

 

Foto’s: Marc Doodeman. 

Toch zijn de gebouwen in de stad minder groen, weten de Nederlandse bedrijven. Vlak buiten het centrum kom je op sommige plekken kilometers lang geen dubbel glas tegen. De Canadezen kunnen de Nederlande bouwkennis en -producten goed gebruiken, is de verwachting. Welke kansen er precies liggen, dat ga ik deze week onderzoeken. Op Twitter doe ik iedere dag verslag.

 

Foto: Marc Doodeman.

Heeft u tips of vragen over bouwkansen in Canada? Schrijf ze hieronder. Of reageer op @marcdoodeman of @CobouwNL of e-mail naar m.doodeman@cobouw.nl

Reageer op dit artikel