artikel

Wall of fame

bouwbreed

Wall of fame

De trotse bezitters van het PSO-certificaat of zelfs de trotse melders ‘dat ze hem gaan aanvragen’ passeren de revue in de (social) media.

Het vaststellen middels een audit of je wel of niet sociaal in de wereld staat als organisatie is een initiatief passend in deze tijd. Niet altijd geheel vrijblijvend overigens, de druk wordt opgevoerd door de opdrachtgever. Veel opdrachtgevers gaan PSO voorschrijven, met name als oplossing voor het interne getouwtrek hoe SROI in te vullen binnen hun gemeente. Eén certificaat voor onze sociale inbreng, geldig voor heel Nederland. Dat is handig. Voorkomt in elk geval het onderhandelen met verschillende opdrachtgevers over de invulling van de SROI-verplichting en het dagelijks informeren of de gemeenten een passende kandidaat gevonden hebben.

Die SROI bestekseis vervalt dan toch? Nu nog effe niet, blijkt. Selectie door het uitnodigen van PSO-gecertificeerde aannemers of een fictieve korting voor een PSO-normering en daarnaast ook nog een aantal uren SROI in het bestek kan ook. Met enige verbazing stel ik vast dat vrijwel geen enkele opdrachtgever zelf in het bezit is van een PSO-certificaat. Voelt als: wij moeten wel, zij niet. De PSO-ontwikkelpartners zijn overigens ook niet alle gecertificeerd.

Natuurlijk willen wij als aannemers echt wel sociale steentjes bijdragen, zolang het beleid uniform is en verdringing uit de weg gaat. Voorkom dat dit certificaat een pr-stuntmachine wordt. Zoals promotionele teksten over het PSO-certificaat van collega’s die een maand geleden nog tientallen collega’s ontslag hebben aangezegd en toch (nog steeds) een mooi certificaat op de wall of fame hebben. Een audit eenmaal in de twee jaar schetst nu eenmaal geen actuele sociale status. En natuurlijk, als straks iedereen een CO-2, PSO en/of MVO-certificaat heeft komt er vast wel weer een ander papiertje bij. Hoe moet je anders het onderscheid maken? Hoe deed u dat vroeger eigenlijk?

Karin Rog, commercie & Communicatie TWW, Negram, Moes, Dostal

Reageer op dit artikel