artikel

W.X.Y.Z.

bouwbreed

W.X.Y.Z.

“Als onze babyboomers in versneld tempo met pensioen gaan, verdwijnt de meest productieve generatie in onze economische geschiedenis.

De mensen die daarvoor in de plaats komen zijn duidelijk van mindere kwaliteit.” Aldus de 89-jarige voormalige topman van het stelsel van de Amerikaanse banken. De babyboomers zijn de mensen geboren tussen grofweg 1945 en 1955, generatie W, zij hebben de wereld herbouwt. Generatie X volgt hen op, geboren halverwege de jaren 50 tot medio 70, een praktische en no-nonsense generatie, bezet nu vaak topposities, bouwden verder waarvoor W de basis heeft gelegd. Geboren vanaf halverwege jaren 70 tot de jaren 90 is de Y-generatie. Deze generatie is pragmatisch, communicatief vaardig en vindt zelfontplooiing en werk belangrijk.

Ten slotte generatie Z, geboren in de jaren 90 tot heden. De werknemers van de toekomst. Altijd online, ervaren met computers en het web. Inhoud van werk, salaris en werksfeer zijn belangrijk. Een echte netwerkgeneratie die het liefst bij de baas aan tafel zit.

Kortom, de huidige beroepsbevolking heeft in 75 jaar het proces doorgemaakt van ‘niet lullen maar poetsen’ tot ‘een ander laten poetsen en veel (digitaal) lullen met elkaar’. Een hbo-snuffelstudent (een Z-je) was bijvoorbeeld heel duidelijk over zijn toekomst: “Ik word projectleider, dan ben je met mooi weer buiten en zit je bij slecht weer binnen”. Toen de snuffelaars weer weg waren, vroeg een collega (een Y-tje) naar het nut van snuffelstages. “Wat levert dat ons nu op?” Onze adjunct-directeur (een X) trakteerde de studenten tijdens de excursie op een ijsje. “Je weet nooit waar dat goed voor is, een paar komen uit een goed nest”.

De generaties na de babyboomers zijn niet van mindere kwaliteit, zij zijn gevormd in een andere wereld, gecreëerd door de vorige generaties. Twee Z-jes aan mijn bureau: “Karin, wat is een fax en wat is een postbus?” Daar komt hij al, de generatiekloof.

Karin Rog, commercie & Communicatie TWW, Negam, Moes, Dostal

Reageer op dit artikel