artikel

Verhitting verhardt zachthout

bouwbreed

Verhitting verhardt zachthout

Hout kan op een speciale manier worden verhit waardoor het de eigenschappen krijgt van duurzaam hardhout. Dat proces is in hoge mate te controleren zodat het product daarop kan worden gecertificeerd. Het Informatie Centrum Duurzaam Bouwen ICDuBo) in Rotterdam laat zien wat er mee te maken is.

Wereldwijd is er heel wat hout dat de naam heeft niet erg geschikt te zijn als timmerhout. Maar om bij de populaire bomen te kunnen komen kappen de houthakkers vaak ook de minder gewilde bomen. Tegelijk worden veel dezelfde houtsoorten gekapt waardoor de soort overbelast wordt en de prijs ervan stijgt. Bevorderaar van duurzaam beheerde bossen FSC noemt dat onnodig, want bijvoorbeeld het minder gewilde tropisch hout wordt door een thermische behandeling net zo bruikbaar voor de timmerindustrie als het populaire tropisch hardhout. Ook Europees hout als bijvoorbeeld populieren kan met dezelfde techniek worden opgewaardeerd tot een hoogwaardige houtsoort. Hetzelfde geldt voor ‘secundaire’ houtsoorten uit Azië en Zuid-Amerika.

Het proces waarmee dat gebeurt heet Smartheat en is een ontwikkeling van verduurzamer Lignius uit Druten. Het hout wordt tussen platen gelegd en in een vacuüm door middel van contactwarmte door en door verhit. “Niet alleen het spinthout maar ook het kernhout wordt erdoor geconserveerd”, zegt Bob van Swaay van Lignius. “Zo ontstaat een product met homogene eigenschappen dat nauwelijks nog werkt.” Anders dan andere soorten thermisch verduurzaamd hout zegt Lignius met zijn Smartheat-proces in hoge mate de eigenschappen van het product te kunnen bepalen die mede daardoor te certificeren zijn. Bijvoorbeeld een kozijn krijgt zo een stabiele constructie. Zwel en krimp krijgen weinig vat op het thermisch behandelde hout. Afhankelijk van het verfsysteem zou een kozijn 5 tot 15 jaar zonder onderhoud kunnen. De praktijk moet uitwijzen of het verhitte hout ook zonder een lakafwerking toe kan.

Lignius heeft tot nog toe twee soorten Afrikaanse hout en een Europese houtsoort ontwikkeld tot kozijn- en deurhout voor de groep Biobased Front. Het Afrikaanse hout kreeg de naam Savrame. Een kubieke meter van de ene variant weegt 491 kilo; voor de andere is dat 704 kilo. De Europese versie Euvrame weegt 450 kilo per kubieke meter. Beide soorten voldoen aan krimpklasse 1 bij een duurzaamheidsklasse van minimaal 2. Van Swaay: “Ze zijn daarmee gelijkwaardig aan de populaire tropische houtsoorten.” Het materiaal moet vooral toepassing vinden in kozijnen, ramen en deuren. De lichte Savrame is ook geschikt voor gevels.

Reageer op dit artikel