artikel

Verdampende miljoenen?

bouwbreed

Verdampende miljoenen?

U heeft het vast gelezen: de innovatiemiljoenen van de bouw zijn verdampt. Liefst 45 miljoen euro werd er in tien jaar doorheen gepraat en gejaagd zonder resultaat, zo was de tendens van enkele artikelen in Cobouwvan 28 april. Laten we nog eens goed naar de cijfers kijken.

Weet u hoeveel miljard er per jaar omgaat in de gehele bouwsector? Even zoekend kwam ik cijfers tegen met een nogal forse bandbreedte: van 50 tot ruim 90 miljard per jaar. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken wat je allemaal wel en niet meeneemt. In elk geval is het veel, heel veel geld. Laten we voor ’t gemak even de ondergrens nemen. Dat is in tien jaar tijd een bedrag van 500.000.000.000 euro Stel dat de bouw gemiddeld 5 procent van de omzet zou besteden aan innovatie, dan zou dat neerkomen op een bedrag van 25 miljard euro voor een periode van tien jaar.

Een bedrag van 45.000.000 euro voor innovatie is 0,09 promille van de totale omzet! Noteert u dat even? Natuurlijk is er veel meer uitgegeven aan innovatie. Er schiet mij 50 miljoen voor de Energiesprong te binnen en er waren vast nog andere programma’s. En heel belangrijk: innovaties en productontwikkeling op bedrijfsniveau. In de MKB Innovatie top 100 is steevast een aantal bouwgerelateerde innovaties terug te vinden. Maar komen we aan de 25 miljard euro? Ik vraag het me af.

Laten we onszelf niet wijsmaken dat er de afgelopen tien jaar niks gebeurd is. Voorbeelden te over. Van successen en mislukkingen. Dat laatste hoort ook bij innovatie. Falen en vernieuwing gaan hand in hand. Daarmee komen we uiteindelijk verder dan met te blijven doen wat we altijd al deden. Dat vraagt investeren in innovatie en implementatie. Op naar een nieuwe Cobouw-kop: Innovatiekracht bouwsector groeit!

Gerben van Dijk, procesmanager De Bouwcampus en voorzitter H-team

Reageer op dit artikel