artikel

Trias versus Tesla

bouwbreed

Trias versus Tesla
Suzanne van de Kerk

Tesla brengt de Powerwall op de markt, een thuisbatterij voor stroomopslag. Ik gooide dat zaterdag in onze KAWhatsapp met de tekst “samen met thermodynamische panelen naar energieonafhankelijkheid!”. Dat leidde tot een turbulente weekenddiscussie (op vrije dagen ontstaat de meeste innovatie, daarom hou ik ook zo van vakantie).

De kernvraag was of we moeten vasthouden aan de trias energetica– de heilige graal van het verduurzamen – die het voorkomen van energieverspilling boven het opwekken en besparen met techniek plaatst, of dat duurzaam opwekken met zon, thermodynamische panelen en Tesla een gelijkwaardig alternatief zouden kunnen vormen. Immers als je duurzaam opwekt hoef je ook niet meer tot het laatste gaatje te besparen. Het leek een discussie tussen puristen en pragmatici en is in energieland natuurlijk al een oude discussie, maar de Powerwall gaf weer een impuls. En niet geheel zonder emotie. Wat heeft het ons gebracht?

 

1. Verspilling van energie is niet de kwestie, verspilling van grondstoffen en belasting van milieu wel. Energieopwekkende techniek moet daarop beoordeeld en vergeleken worden met energiebesparende techniek. Voorlopig lijkt energiebesparing het minst milieubelastend: 1-0 voor de puristen.

2. De morele opgave is groot, het moet snel. Naast goede techniek zijn de snelheid en acceptatie van de toepassing minstens zo belangrijk. Liever iets minder goed in tien jaar, dan perfect in 100 jaar. Punt voor de pragmatici: 1-1.

3. Verbeter de wereld, begin bij jezelf – wat kunnen we als architecten toevoegen? Ontwikkel meer kennis over duurzame materialen en constructies dan over Tesla batterijen – dat ligt buiten onze invloedssfeer. En: ontwikkel meer kennis over acceptatie en motivatiestrategieën om gebruikers aan de duurzaamheid te krijgen. Gelijkspel!

Marcel Tankink, directeur-partner KAW Groningen 
Reageren op deze column? Dat kan via
redactie@cobouw.nl of via Twitter op @Marcel_Tankink

Reageer op dit artikel