artikel

Spouwdonut beschermt tegen aardbevingen Groningen

bouwbreed

Spouwdonut beschermt tegen aardbevingen Groningen

Donuts van tweecomponentenhars kunnen zomaar een plek krijgen in de spouwmuren van woningen in het Groningse aardbevingsgebied. De opmerkelijke vondst van het Amsterdamse bouwadviesbureau Strackee is winnaar van een prijsvraag van de NAM.

Dat maakte juryvoorzitter en hoogleraar Jan Rots vandaag bekend tijdens de eindronde van de marktconsultatie. De donut biedt bijna onzichtbaar houvast aan een anker dat de verbinding tussen vloer en wand in de aardbevingsgevoelige gebieden versterkt.

Naast de hoofdprijs voor Strackee waren er ook prijzen voor combinaties rond Bouwbedrijf de Boer en Remmers Bouwchemie.

Ook de oplossingen die deze bedrijven instuurden, krijgen een plekje in een catalogus met bouwkundige versterkingsmaatregelen die de NAM momenteel samenstelt. Een woordvoerder van de NAM sluit niet uit dat van de zeven andere combinaties die de eindronde van de marktconsultatie haalden er ook nog een aantal een plekje krijgen in de catalogus.

“Sommige vondsten konden de jury nu technisch nog niet overtuigen. Maar het is niet uitgesloten dat ze dat na aanvullend onderzoek alsnog doen. De spouwdonut stak echter met kop en schouders boven de concurrenten uit.”

Reageer op dit artikel